Linkuri accesibilitate

De ce a fost dezgropat Consiliul Economic și Social? (Adevărul)


De ce nu se recuperează banii de la amicii lui Dinu Patriciu? (Evenimentul zilei)

Publicatia Forbes Romania publica o analiza privind dezvoltarea afacerilor in Republica Moldova. Prima constatare este ca economia Moldovei cu greu poate fi numita „nationala”, pentru ca aproximativ o treime din produsul intern brut este furnizat de cei care lucreaza in afara granitelor tarii. Asa s-ar explica si de ce Moldova este cotata drept cea mai saraca tara din Europa, in realitate insa, se arata in Forbes Romania, nivelul de trai este mai ridicat. Altfel nici investitorii straini n-ar fi trecut Prutul. Totusi investitiile straine sunt de numai 2 miliarde de euro, de 25 de ori mai mici decat in Romania, la o populatie de numai 6 ori mai mica. Niciun fel de cifre privind economia moldoveneasca nu iau in calcul Transnistria si cele 500.000 de locuitori ai ei – se mai arata in Forbes.

Site-ul Hotnews informeaza, citand Unimedia, despre decizia Uniunii Europene de a acorda Moldovei asistenta in valoare de peste 40 de milioane de euro pentru modernizarea institutiilor statului, intre care Cancelaria de Stat, Procuratura Generala, mai multe ministere si agentii. Sunt citate declaratiile facute de premierul Vlad Filat si de comisarul european pentru extindere, Stefan Füle.

De ce a fost redezgropat din uitare Consiliul Economic si Social, pe scurt CES, o structura care reuneste sindicatele, patronatele si guvernul? Astazi se astepta un acord al CES asupra scrisorii de intentie cu Fondul Monetar International, care nu a venit dar nici nu a fost respins. In Adevarul, Ovidiu Nahoi arata ca prin consultarea acestui organism, presedintele Traian Basescu vrea sa legitimeze faptul ca Romania este condusa prin vointa unei singure persoane: domnia sa. „Guvernul si majoritatea parlamentara s-au predat. Parlamentul e mort. Justitia s-a sinucis in propriile compromisuri. Administratia a dat faliment. Iar societatea e sparta in bucati” – scrie comentatorul.

In Evenimentul zilei, Mircea Mihaies se intreaba de ce nu se recupereaza jumatatea de miliard de euro care lipsesc de la pensii de la „amicii lui Dinu Patriciu”, respectiv compania KazMunaiGaz, care a cumparat Rompetrol de la omul de afaceri roman si acum declara senin ca nu-si poate achita obligatiile financiare fara o reesalonare pe 3-4 ani. „N-avem nicio mila fata de armata varstei a treia, dar ne ploconim in fata celor care ne-au lasat in fundul gol, ba chiar ne dau lectii de morala si de economie”, scrie Mihaies, facand aluzie la comentariile politice si economice pe care Dinu Patriciu le semneaza in ziarul Adevarul.
XS
SM
MD
LG