Linkuri accesibilitate

18.05 - București: Vizita oficială la Bucureşti a preşedintelui Cehiei Vaclav Havel


Vaclav Havel
Vaclav Havel

Vaclav Havel a amintit poziția geostrategică a Romaniei, repetînd dorinţa sa ca Romania şi Cehia, dupa 80 de ani de relaţii diplomatice, să fie împreună şi in NATO şi EU.


18 mai 2000

Actualitatea Românească. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Sabina Fati)

Vizita oficială la Bucureşti a preşedintelui Cehiei Vaclav Havel
.

Declaraţiile preşedintelui Cehiei s-au concentrat pe doua planuri: sprijinul indirect pentru preşedintele Emil Constantinescu personal şi, al doilea, sprijinul deschis al Cehiei pentru eforturile de democratizare a Romaniei şi de aderare la comunitatea euro-atlantica.

Vaclav Havel a amintit că în 1994, cînd a venit la Bucureşti în calitate de rector al Universităţii din Bucuresti, domnul Constantinescu i-a acordat titlul de doctor honoris causa şi că, în viitorul apropiat, cele doua ţări, Romania şi Cehia se vor regăsi împreună, in comunitatea euro-atlantică.

Emil Constantinescu a vorbit despre valoarea simbolică a vizitei preşedintelui Havel, un disident convins şi „un prieten” al României.

Vaclav Havel a amintit şi despre pozitia geostrategică a Romaniei, repetînd dorinţa sa ca Romania şi Cehia, dupa 80 de ani de relaţii diplomatice, să fie impreuna şi in NATO şi EU.

Răspunzînd întrebărilor presei, Vaclav Havel a spus că intervenţia NATO în Iugoslavia este justificată încercînd să pună capăt purificărilor etnice. Amindoi preşedintii au salutat rolul Statelor Unite si al preşedintelui Bill Clinton in extinderea ctre est a NATO şi a Uniunii Europene.
XS
SM
MD
LG