Linkuri accesibilitate

Întrunirea Consiliului Economic și Social încheiată fără o rezoluție


Președintele Traian Băsescu

Președintele Băsescu a cerut avizul CES pentru a evita miscările de stradă împotriva măsurilor de austeritate convenite cu FMI

Socialistii romani instiga la miscari de strada. Presedintele partidului Victor Ponta a declarat ca formatiunea sa isi asuma solidaritatea cu protestele anuntate miercuri. Nu este clar, insa citi dintre cei 60 de mii de oameni despre care se spune ca vor bloca miercuri centrul Bucurestiului vor fi motivati de sindicate si citi vor fi adusi cu autobuzele de socialisti. Ceea ce pare alarmant pentru romanii care cunosc istoria politica si sociala a ultimilor 20 de ani este anuntul minerilor din Valea Jiului ca vor veni si ei in capitala sa protesteze. Romania a fost traumatizata de cinci mineriade, iar unele dintre ele au functionat ca lovituri de stat sau tentative de lovituri de stat, in vreme ce altele au fost puse la cale pentru a invrajbi diversele clase sociale. Niciuna dintre aceste miscari nu s-a petrecut fara concursul socialistilor si de fiecare data credibilitatea internationala a Romaniei a suferit daune serioase.

Seful celei mai mari centrale sindicale a anuntat astazi ca va fi declarata greva generala la nivel national in toate sectoarele bugetare, daca guvernul va adopta noile prevederi convenite de Romania cu Fondul Monetar International. In urma negocierilor, autoritatile romane au propus pentru reducerea deficitului bugetar sub sapte la suta scaderea fondului pentru salariile bugetare cu 25 la suta si a pensiilor cu 15 la suta plus o scadere substantiala a subventiilor de stat. Aceste masuri au fost anuntate de presedintele Traian Basescu acum zece zile, dar in urma consultarilor pe care le-a avut, i-a cerut guvernului sa nu trimita documentul la FMI inainte ca acesta sa primeasca avizul Consiliul Economic si Social (CES).

Aceasta instituie care in democratiile europene se mai numeste si “micul parlament” are in Romania doar un rol consultativ, pastrindu-si totusi ca principala atributie avizarea, pozitiva sau negativa, a proiectelor de acte normative privind masuri economice si sociale cu impact major. Consiliul Economic si Social este format din reprezentanti ai patronatelor, sindicatelor si guvernului. La intilnirea de azi a celor care compun consiliul nici sindicatele, care contesta micsorarea salariilor si pensiilor, nici patronatele care o sustin, dar cu anumite modificari, nu au reusit sa stringa majoritatea voturilor.

Traian Basescu a cerut avizul Consiliului Economic si Social tocmai pentru a evita miscarile de strada si a convinge sindicatele sa accepte masurile dure necesare pentru evitarea colapsului national. Sindicalistii nu vor sa accepte aceste solutii si opteaza pentru cresterea taxelor si impozitelor, amenintind cu greve pe termen nelimitat si chiar cu inghetarea anului scolar, daca se va pune in practica scaderea lefurilor si pensiilor.
XS
SM
MD
LG