Linkuri accesibilitate

Memorandumul Moldovei privind reglementarea transnistreană


Vlad Filat
Vlad Filat

Premierul Vlad Filat: „O viziune a guvernului de la Chișinău vis-a-vis de acțiunile care urmează să fie întreprinse ca rolul UE să fie mai influent pe calea reglementării”


Europa Liberă: Domnule Filat, i-aţi înmânat sâmbătă Comisarului european pentru extindere şi politica europeană de vecinătate, Ştefan Fule, un document cu privire la dorinţa Chişinăului de sporire a rolului Uniunii Europene în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Si demnitarul european a vorbit mult despre nevoia reglementării acestui conflict. De ce anume acum se reactualizează această temă?

Vladimir Filat: „Este una din cele mai grave probleme, cu care ne confruntăm noi, dacă nu cea mai gravă. Şi avem nevoie de sprijinul Uniunii Europene pentru a rezolva această problemă a noastră.”

Europa Liberă: Ei sunt observatori.

Vladimir Filat: „Ei au calitatea de observatori, dar, totodată, să nu uităm că Republica Moldova este vecina Uniunii Europene şi au instrumentele necesare pentru a interveni. Uniunea Eurppeană este implicată în acest proces, are toată deschiderea, dar, pe de altă parte, şi tot interesul pentru a rezolva acest conflict.”

Europa Liberă: Depinde de dialogul UE-Federaţia Rusă?


Vladimir Filat: „UE-Federaţia Rusă, UE-Ucraina, UE – condiţii inclusiv pentru ceea ce se întâmplă în Transnistria. Sunt foarte multe lucruri care depinnd de Uniunea Europeană. Inclusiv ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Ori, noi aşa ne-am propus: să fim foarte atractivi pentru cetăţenii din Transnistria. Şi toate aceste lucruri luate împreună arată foarte clar că Uniunea Europeană joacă un rol decisiv în această reglementare a conflictului transnistrean.”

Europa Liberă: Domnule prim-ministru, această declaraţie încurajatoare, făcută de cancelara Germaniei, doamna Merkel, după întâlnirea, pe care aţi avut-o, că ea va putea influenţa Federaţia Rusă să fie mai cooperantă în soluţionarea problemei transnistrene. Şi acum domnul Fule a dat asigurări.

Vladimir Filat: „Este adevărat şi vreau să vă spun că după acea declaraţie a doamnei Merkel, au urmat şi acţiuni directe, pe care deja le simţim. A intervenit deja şi ne-a ajutat foarte mult.”

Europa Liberă: Dar de ce nu ne spuneţi concret, cum a ajutat?

Vladimir Filat: „Sunt lucruri care pot fi spuse, sunt lucruri care nu pot fi spuse. Este politică publică şi este politică mai puţin publică. În acest sens nu am dreptul să vorbesc despre acest lucru. Mai mult ca atât: am înmânat un ad-memorandum domnului Fule, care prezintă o viziune a Guvernului de la Chişinău vis-a-vis de acţiunile care urmează să fie întreprinse în vederea reglementării conflictului transnistrean şi ceea ce urmează să facem ca rolul Uniunii Europene să fie mai influent pe calea reglementării.”

Europa Liberă: Urmează să fie semnată o declaraţie ruso-ucraineană referitor la reglementarea transnistreană. Partea moldovenească cunoaşte conţinutul acestui document?

Vladimir Filat: „Noi nu cunoaştem conţinutul acestui document şi îmi exprim încă o dată speranţa că acest document va reflecta angajamentele deja asumate de către toate părţile implicate în regelementare şi vor veni în strictă conformitate cu norma naţională din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Se speculează foarte mult, că acest document ar putea cuprinde ridicarea embargoului pentru mărfurile din Transnistria, care penetrează pieţele din Est.

Vladimir Filat: „Haideţi să vedem conţinutul acestei declaraţii. Să nu anticipăm. Eu îmi exprim speranţa că lucrurile nu vor ajunge în a se lua asemenea decizie.”
XS
SM
MD
LG