Linkuri accesibilitate

Semnificația boicotului comunist la mesajul lui Stefan Fule


Victor Osipov cu Stefan Fule la Bruxelles

Igor Boțan: „PCRM este gelos, fiindcă flamura integrării europene a fost preluată de către Alianţă. Şi Alianţa a reuşit, în luna martie, să obţină un suport financiar extraordinar pentru ţara noastră”


Igor Boţan: „Ştefan Fule a avut câteva mesaje foarte importante pentru Republica Moldova. Unul se referă la depăşirea aşa-zisei crize constituţionale de o manieră, care a fost expusă în luarea de poziţie a Comisiei de la Veneţia. Al doilea lucru foarte important ţine de reforma internă în Republica Moldova şi, în primul rând, a celei instituţionale. Şi cel de-al treilea lucru ţine de relaţiile externe ale Republicii Moldova, în special în privinţa reluării procesului de negocieri în format 5+2.”

Europa Liberă: Tocmai comuniştii i-au boicotat discursul său în Parlament.


Igor Boţan
: „Este adevărat că Partidul Comuniştilor a boicotat discursul. Dar ei au specificat că anume ei au fost cei, care au lansat procesul de integrare a Republicii Moldova. Lucru care poate fi contestat oarecum, dar ei insistă foarte mult asupra acestei priorităţi. Partidul Comuniştilor a dorit să demonstreze că Republica Moldova se află într-o profundă criză şi că nu are încredere în Alianţa pentru Integrare Europeană. Şi pentru ca comisarul european să simtă acest lucru, ei au procedat de maniera la care vă referiţi. Şi în al treilea rând, Partidul Comuniştilor a încercat să explice că această manifestare nu este îndreptată împotriva comisarului european, ci împotriva partenerilor din Alianţă, care refuză să se conformeze recomandărilor Comisiei de la Veneţia, potrivit Partidului Comuniştilor. Iar manifestarea lor ţine tocmai să sublinieze acest lucru.”

Europa Liberă: Şi este vorba de o gelozie politică? Sau comuniştii au dreptate în ceea ce spun?


Igor Boţan: „Cred că ambele versiuni sunt valabile. În primul rând, Partidul Comuniştilor are această gelozie, fiindcă flamura integrării europene a fost preluată de către Alianţă. Şi Alianţa a reuşit, cel puţin în luna martie, să obţină acest suport financiar extraordinar pentru ţara noastră. Acum vedem o susţinere simbolică, când comisarul european vine în Republica Moldova şi afirmă foarte clar că Republica Moldova poate fi principalul beneficiar al politicii europene de vecinătate. Lucru care nu place Partidului Comuniştilor, care pe parcursul cel puţin al ultimelor şase luni de zile s-a plâns diplomaţilor europeni la Chişinău din cauza presupuselor presiuni, care se fac asupra Partidului Comuniştilor şi mass media, care deservesc interesele acestui partid.

Pe de altă parte, cred că Partidul Comuniştilor are şi dreptate atunci, când îşi etalează protestul. Fiindcă aceste jocuri în jurul modificării Constituţiei nu pot fi trecute cu vederea. Mai cu seamă că reprezentanţii Alianţei insistă asupra unor lucruri despre care Comisia de la Veneţia şi Comisia Europeană le-a exprimat foarte clar: trebui să fie modificat doar articolul 78, trebuie pentru început să fie înlăturate barierele în calea soluţionării acestui conflict instituţional, după care să se purceadă la modificarea Constituţiei, la adaptarea acesteia noilor condiţii.”

Europa Liberă: Dar o parte a societăţii vede oportunitatea modificării Constituţiei acum. Dacă tot e să tai coada de pisică, de ce s-o fragmentezi?


Igor Boţan
: „Pentru instituţiile europene este foarte important ca nu doar normele democratice să fie respectate, ci şi procedurile să fie respectate întocmai. În situaţia care s-a creat în Republica Moldova, am văzut foarte, foarte clar din mesajul comisarului, că suportul pentru Republica Moldova depinde, în mare măsură, de respectarea normelor constituţionale şi toate lucrurile trebuie să fie legate de înlăturarea cauzelor care au condus la acest blocaj instituţional.”
XS
SM
MD
LG