Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: O aniversare cu tîlc


Dan Alexe
Dan Alexe

Cei care au trăit ca adulți în România lui Ceaușescu înțeleg foarte bine de ce, în Occident, în momentul apariției ei, pilula anticoncepțională a fost denumită „cel mai bun prieten al femeii”.


În Jurnalul său de corespondent, Dan Alexe vorbește despre o invenţie farmaceutică a secolului 20, care în opinia unora, nu se compară nici macar cu transplantul de inimă
.

In plina criza economica si printre atatea aniversari fortate, una a trecut aproape neobservata: se implinesc zilele astea 50 de ani de la lansarea pastilei contraceptive, anticonceptionale. Cei care au trait ca adulti in Romania lui Ceausescu inteleg foarte bine de ce, in Occident, in momentul aparitiei ei pe piata, pilula a fost numita „cel mai bun prieten al femeii”. In vremea aceea, in special in deceniul anilor 80, contraceptivele erau strict interzise in Romania, iar femeile erau obligate prin lege sa faca cate 4 copii... sau, mai precis, avortul in clinici si spitale nu era permis decat dupa al patrulea copil; iar in ultimii ani ai regimului se vorbea chiar de ridicarea barei la cinci copii.

Unii au mers chiar pana la a spune ca pastila contraceptiva a fost cea mai mare cucerire medicala a secolului XX, depasind ca importanta sociala transplantul de inima sau grefele de ficat. In mod cert, ea a schimbat viata femeii. Rezistenta a fost mare, chiar si in Occident. Astfel, in Anglia, multi ani dupa ce pilula a inceput sa fie vanduta in farmacii, ea nu se vindea decat femeilor maritate, in ideea de a nu incuraja dezmatul si imoralitatea. Masura ineficace, desigur, cum este si interdictia de a vinde alcool si tutun minorilor.

Odata cu revenirea spre o forma mai severa de moralitate la care asistam astazi, binefacerile anticonceptionalelor au inceput sa fie contestate, si nu intotdeauna de catre biserica catolica poloneza sau de misionarii evanghelisti. Pînă si o fosta vedeta cum e actrita americana Raquel Welch, care e drept ca are acum 70 de ani, a spus recent ca pilula a erodat institutia casatoriei. Venind de la o actrita maritata de patru ori si care a fost un sex-symbol, acuzatia trebuie luata cu oarecari precautii.

Gratie contraceptivelor, milioane de femei au putut sa-si programeze carierele... sau chiar sa aiba, pur si simplu, o cariera. Iata insa ca in era de noua moralitate in care am intrat, multi ar vrea sa le vada pe femei inapoi acolo unde se considera ca le este locul: la bucatarie si sa faca copii. Noroc ca cei care gindesc asa sint prea ocupati in acest moment cu efectele crizei, ca altfel poate chiar veneau cu niste idei bine intentionate... cum erau cele de care s-a scapat datorita pilulei.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG