Linkuri accesibilitate

„Reforma constituției: o foaie de turnesol a democraţiei din Moldova”


Stefan Fuele
Stefan Fuele

Comisarul UE pentru extindere Stefan Fuele: „Sperăm ca partenerii noştri, membri ai Consiliului Europei, să respecte recomandările Comisiei de la Veneția”

În alocuţiunea sa, comisarul european pentru extindere s-a referit în mare parte la relaţiile pe care le are RM cu UE, pe care le consideră foarte strînse. Stefan Fuele a spus că negocierile privind acordul de asociere care au început în ianuarie merg foarte bine, iar dialogul în problema vizelor va debuta în timpul apropiat. Oficialul european a adăugat că Moldova este una dintre ţările care a primit cei mai mulţi bani de la UE, ceea ce demonstrează încrederea pe care o au ţările comunitare faţă de R. Moldova.

Stefan Fuele: Extinderea suportului financiar şi tehnic întotdeauna a stat la baza cooperării noastre. UE este astăzi cel mai mare donator de granturi pentru RM. În perioada 1991-2009 UE a oferit R. Moldova peste 270 mln. euro. Toată această sumă a fost acordată sub formă de granturi. Noi ne-am angajat să majorăm acest sprijin substanţial, ne-am angajat să oferim R. Moldova 550 mln. euro în perioada 2010-2013. Şi sînt mîndru să spun că noi vom putea să lansăm primul program în cadrul acestui angajament deja peste cîteva săptămîni. Avînd un buget de 45 mln. euro, acest program va ajuta la consolidarea dezvoltării regionale, prin stimularea activităţii economice în regiune.

Stefan Fuele a abordat şi problema reformei constituţionale, pe care a numit-o „o foaie de turnesol a democraţiei din R. Moldova”. Adresîndu-se deputaţilor din Parlament, comisarul european a amintit poziţia UE faţă de modificarea articolului 78 care se referă la alegerea şefului statului.

Stefan Fuele: „Noi aşteptăm ca partenerii noştri care sînt membri ai Consiliului Europei să respecte recomandările acestei comisii. Asta înseamnă că d-voastră trebuie să ajungeţi cît mai curînd posibil la un compromis în Parlament pentru a reforma articolul 78 din Constituţie, chiar dacă tentativele precedente de a ajunge la un compromis au eşuat. Anume curajul şi hotărîrea contează.”

Comisarul european pentru integrare a mai spus că Moldova are toate şansele să obţină roadele ţărilor comunitare dacă va acţiona decisiv, adăugînd că R. Moldova trebuie să fie o ţară cu societate reconciliată şi teritoriu integru.

Pe de altă parte, Fuele a regretat faptul că opoziţia comunistă nu s-a aflat în sala de şedinţe a parlamentului, cu care ar fi vrut să discute despre încălcările drepturilor omului şi libertatea presei, comuniştii reclamînd anterior nereguli cu referire la postul de radio Serebrennîi dojdi şi cel TV NIT. Comisarul european pentru extindere a menţionat că pentru atingerea consensului este nevoie de angajarea sinceră a tuturor grupurilor parlamentare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG