Linkuri accesibilitate

Moldova are nevoie de un road-map (Dilema Veche)


”Adevărul” despre intentia Ucrainei și Rusiei de a ridica blocada economică față de Transnistria

Cat va putea Uniunea Europeana sa refuze Moldova? – se intreaba Cristian Ghinea intr-un articol din revista Dilema Veche. Intrebarea se leaga de continutul unui raport lansat la Bruxelles, in cadrul unei mese rotunde dedicate viitorului european al Moldovei. Ghinea care este coautor al raportului, precizeaza ca la dezbatere erau programati sa ia parte nu doar 15 oficiali din Republica Moldova, ci si think tank-uri, presa internationala si reprezentanti ai institutiilor de la Bruxelles. Scopul raportului era sa convinga ca Moldova are nevoie urgenta de un road-map, adica de un parcurs clar stabilit in vederea ridicarii vizelor de intrare in statele membre. In legatura cu doritul acord de asociere cu Uniunea Europeana, Moldova are doua posibilitati: sa-l semneze fara nicio promisiune de aderare sau sa blocheze discutiile, pana la obtinerea acestei promisiuni. Recomandarea raportorilor romani – se mai arata in Dilema Veche - a fost sa se accepte un Acord de asociere deocamdata fara nicio promisiune.

Adevarul publica stirea despre intentia Ucrainei si Rusiei de a ridica blocada economica fata de Transnistria. Pozitia comuna pe care presedintii celor doua state ar urma sa o sustina peste cateva zile este ca trupele rusesti raman pe loc, iar autoritatile de la Chisinau trebuie sa accepte un model confederativ, in cadrul caruia Transnistria si Moldova ar avea parti egale la negocieri.

Ziarul Gandul relateaza despre vizita primului ministru moldovean Vlad Filat in Germania si reia declaratiile cancelarului Angela Merkel care si-a exprimat intentia de a sustine rezolvarea prin negocieri a diferendului din Transnistria.

Din nou despre masurile de austeritate – tot mai multe si mai dure – pe care le anunta autoritatile de la Bucuresti, in doua articole din Adevarul si respectiv Evenimentul zilei. Emilian Isaila vorbeste in Adevarul despre iminenta demisie a premierului Emil Boc, caruia ii concede o misiune extrem de grea in acest mandat, chiar daca a guvernat cu un deficit de autoritate. Altminteri, crede autorul, plecarea lui Boc de la Palatul Victoria nu va rezolva nimic.

In Evenimentul zilei, Mircea Cartarescu deplange sacrificiile la care sunt chemati cei deja saraci in Romania. Putinii bogati sunt de fapt problema, si nu salariile de mizerie ale bugetarilor. “Nu vreau sa intelegeti ca sunt adeptul haiduciei fiscale – scrie Cartarescu. Nu cer nationalizari, deposedari de avere. Nu cer confiscarea, ci verificarea averilor, elucidarea imprejurarilor in care cateva mii de oameni au ajuns putred de bogati prin conspiratie securistica, furt calificat si trafic de influenta”.
XS
SM
MD
LG