Linkuri accesibilitate

15.05 - București: Premierul Isărescu la Bruxelles


Murgur Isărescu
Murgur Isărescu

Consensul tacit in cadrul Comisiei este ca Romania si Bulgaria vor fi ultimele ţări primite in Uniunea Europeană.


15 mai 2000

Actualitatea Romaneasca. (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Dan Alexe).

Premierul Isărescu la Bruxelles.

Premierul Mugur Isarescu a facut o vizita la Bruxelles, la sediul Uniunii Europene si Aliantei Nord Atlantice. Cea mai importanta tema discutata a fost legata de data la care Romania urmează să prezinte strategia de dezvoltare pe termen mediu a Romaniei si programul de masuri ce trebuie aprobat de executivul de la Bucuresti.

La Bruxelles, in discutiile cu baroneasa Emma Nicholson, raportoarea EU pentru Romania, a fost abordata problema copiilor instituţionalizati din Romania si a adoptiilor internaţionale. Cea mai importanta întîlnire a delegaţiei romane fost cu comisarul pentru extindere, Gunter Verheugen. Partidele politice din Romania nu au reuşit să se pună de acord cu planul de măsuri pentru strategia pe termen mediu, fiind în întîrziere cu prezentarea documentului la Comisia Europeana.

Consensul tacit in cadrul Comisiei este ca Romania si Bulgaria vor fi ultimele ţări primite in Uniune, iar declaratii recente ale comisarului pentru extindere lasă să se înţeleaga că se discută de o primire „in grupuri” a ţărilor candidate şi ca primul grup ar fi cel al ţărilor din grupul de la Vişegrad: Ungaria, Cehia, Polonia şi Slovacia. Verhoegen a spus şi ca primul val de aderare ar putea sa fie chiar in 2002, dar o data precisă nu a fost încă stabilită.

In ceea ce priveste ridicarea vizelor pentru romani, aceasta problema, a spus comisarul Verheugen ar putea fi rezolvată în 2 ani.

In discuţiile despre problemele copiilor instituţionalizaţi premierul Isărescu a vorbit de anumite progrese şi se caută o finanţarea externă pentru un program de integrare a acestor copii in instituţii de tip familial. Isărescu nu a fost însă limpede de unde vor fi luati banii pentru aceste instituţii, cine va pregati educatorii implicati şi nici cum vor fi convinse familiile să accepte să ia în grijă orfanii.

Premierul si delegaţia sa s-au întilnit la sediul NATO şi cu lordul George Robertson.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG