Linkuri accesibilitate

Între mit și realitate - Europa moldovenilor


Oleg Serebrian
Oleg Serebrian

Oleg Serebrian: „Guvernarea încearcă să facă ceva, însă este şi o forţă de rezistenţă extraordinară în structurile de forţă sau justiţie.”


„Europa mai mult decât crezi” este sloganul pe care l-ati vazut probabil si dumneavoastra imprimat pe caroseria unui autobuz, slogan care vrea sa semnaleze decalajele dintre euroaspiratiile si europromisiunile autoritatilor si eurosperantele fiecarui individ in parte care in mod firesc isi doreste beneficii imediate de pe urma promisei eurointegrari. Despre mitul european in regia moldoveneasca discutăm în această dimineaţă cu deputatul, politologul si diplomatul Oleg Serebrian
.

Europa Liberă: Dle Serebrian, am să vă adresez din start o întrebare cîrcotaşă: pe timpul guvernării comuniste cînd eraţi în opoziţie aveaţi o mulţime de obiecţii în ceea ce priveşte euroconformitatea politicilor interne. Aceste pretenţii parcă nu ştiu cum s-au volatilizat odata cu schimbarea puterii. Asta înseamnă că s-au rezolvat problemele?

Oleg Serebrian
: „Poate că unele dintre ele s-au şi rezolvat. Dar întotdeauna eşti mai critic, ai un ochi mai critic, atunci când priveşti din perspectiva opoziţiei. Atunci când te confrunţi cu realitatea, eşti forţat uneori să treci anumite lucruri cu vederea”.

Europa Liberă: Dar care probleme au rămas „în picioare”?


Oleg Serebrian
: „Sunt mai multe probleme care rămân „în picioare”. Problema corupţiei nu cred că în momentul de faţă s-a soluţionat şi nici nu se va soluţiona foarte repede. Cred că rămâne tot atât de acută precum a fost în perioada comunistă, deşi în multe zone problema s-a rezolvat. În altele, guvernarea încearcă să facă ceva, însă este şi o forţă de rezistenţă extraordinară a structurilor, spre exemplu, în structurile de forţă sau justiţie, în pofida eforturilor guvernării de a schimba ceva, spiritul corporatist este cel care împiedică schimbarea, pe urmă, să nu uităm că au trecut doar câteva luni şi nu s-a reuşit nicăieri, nici în vestul Europei, nici în est, să se producă o schimbare vizibilă, iar cel mai greu schimbările se produc în zona moravurilor şi aici cred că avem de lucru nu ani, ci decenii”.

Europa Liberă: Şi atunci de ce să ne autoamăgim, să spunem că avem şanse?


Oleg Serebrian: „Şanse fireşte avem, acum cu evoluţiile care sunt în Europa, cumva perspectivele de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană par să fie mai îndepărtate, dar nu putem spune că suntem lipsiţi de aceste şanse”.

Europa Liberă: Mai am o impresie probabil greşită pe care aş vrea să o săpulberaţi: unora li se pare că autorităţile însăşi încurajează o percepţie simplistă a eurointegrării, pedalînd pe libertatea circulaţiei adică simplificarea regimului de vize ? Nu-şi face astfel puterea un mare deserviciu?

Oleg Serebrian: „Nu ştiu dacă fac acest lucru intenţionat, ar fi prea sofisticat sau am crede lucruri mai puţin conforme cu realitatea despre guvernare, fie guvernarea actuală, fie guvernarea precedentă. Cred că aceste mesaje simpliste sunt solicitate de către public şi guvernarea răspunde la aceste solicitări”.

Europa Liberă: Adică, facem populism...

Oleg Serebrian: „Nu, dacă întrebăm un cetăţean simplu ce aşteaptă de la Europa, cred că aşteaptă mai puţin reforma justiţiei, unii dintre ei, sau reforma administraţiei publice locale, ci aşteaptă lucruri mult mai concrete şi care să-i vizeze în mod direct pe ei, cum ar fi libertatea circulaţiei – este lucrul cel mai simplu de promis, dar nu ştiu dacă e cel mai simplu de atins, dar cel mai pe înţelesul multora dintre cetăţenii noştri”.

Europa Liberă: Deci, dle Serebrian, după cum ne convingem pentru o bună parte dintre cetăţenii moldoveni Europa înseamnă salarii la cotele respective, bunăstare, liberă circulaţie... Cum se poate împăca varza cu capra? Adică sa-i motivaţi pe cetăţeni să vrea mai mult decăt atît, ca să aduca Europa în Moldova şi nu invers să evadeze in Europa fiecare pe cont propriu?

Oleg Serebrian
: „De fiecare dată cînd ascult aceste impresii mă gândesc că Europa rămâne pentru mulţi dintre concetăţenii noştri sau pentru mulţi din spaţiul ex-sovietic încă un mit. Or, foarte multe dintre lucrurile pe care le-au menţionat ei, nu sunt neapărat şi reale sau conforme cu realităţile din Uniunea Europeană. Miturile până la urmă sunt cele care au împins societatea înainte. Politicienii sunt şi ei oameni, trăiesc şi ei cu aceleaşi motivaţii ca şi restul politicienilor . Politicul este un produs al aşteptărilor societăţii”.

Europa Liberă: Dle Serebrian, nu ştim daca veti fi de acord dar mai multi demnitari practica un fel de eurotriumfalism, care nu face bine nimanui? Ce remediu aţi recomanda?


Oleg Serebrian: „Acest eurotriumfalism a fost sesizat în multe ţări, nu vrea să spun dacă este acest eurotriumfalism în Republica Moldova sau nu, dar îmi amintesc de România, care în perioada pre-aderării era foarte mult axată pe aceată idee de a prezenta opiniei publice un mesaj poate chiar hiperbolizat, o chestiune mai puţin realistă despre relaţiile României cu Uniunea Europană. În lipsa unor informaţii pozitive, cum alimentăm încrederea oamenilor în viitor, or guvernarea mai are sarcina de psihoterapeut pe alocuri, să încurajeze societatea să privească cu mai multă încredere înainte, în special în perioade mai dificile”.

Europa Liberă: Dle Serebrebrian, Uniunea Europeană periodic se confrutna cu probleme (e suficient să ne referim la exemplul Greciei, bunaoara) care toarnă apa la moara euroscepticilor. Ce facem cu astfle de exemple? Le ascundem sub preş sau...

Oleg Serebrian: „Nu le ascundem sub preş, nu ştiu cum oamenii încă nu au făcut conexiunea - dificultăţile Greciei şi dificultăţile Uniunii Europene, deşi sunt alarmante aceste ştiri şi mai ales temerea că deprecierea euro, situaţia economică dificilă per ansambul ar putea să afecteze tocmai ţările în care este o comunitate enormă de moldoveni – Italia, Spania şi Portugalia – o criză în aceste ţări ar afecta Republica Moldova foarte mult. Nici nu ne dăm seama cât de mult, pentru că primii care vor avea de suferit în aceste ţări vor fi gasterbaiterii, aşa se întâmplă peste tot şi mă gândesc cu groază la un şoc succesiv în aceste ţări şi la întoarcerea forţată a acestor moldoveni acsă, or evident, în condiţiile de azi, în pofida stabilităţii macroeconomice de care ne laudă FMI, nu cred că Republica Moldova are capacitatea de a face ceva cu aceşti oameni”.

Europa Liberă: Dle Serebrian vă mulţumim pentru această discuţie matinală. Doamnelor şi Domnilor vă reamintim că alături de noi a fost în această dimineaţă deputatul, politologul si diplomatul Oleg Serebrian.
XS
SM
MD
LG