Linkuri accesibilitate

1500 de Eurotomberoane vor lua locul recipientelor sovietice fără capace.


Ne modernizăm, în ceasul al doisprezecelea! Bomba zilei e că Regia Autosalubritate a declarat că va cumpăra 1500 de tomberoane de tip european. O mie sînt de metal şi 500 de masă plastică. Preţul unuia de metal e de 270 de euro, iar al unuia de masă plastică de 170 de euro. Eurotomberoanele vor lua locul recipientelor sovietice fără capace.

Tudor Maniv, directorul Regiei Autosalubritate, a precizat că termenul de exploatare a eurotomberoanelor e de 10 ani, pe cînd al recipientelor vechi de numai 1 an şi jumătate. Asta nu e rău, unde mai pui că în curţile blocurilor chişinăuiene există nişte tomberoane ruginite, jegoase şi fisurate care au bătut toate recordurile în acest sens. Mai e nevoie de alte eurotomberoane, a spus Tudor Maniv, dar important e că se face ceva în această direcţie.

Aşadar, sosesc eurotomberoanele şi dispar problemele? Nu întru totul. De eurotomberoane e nevoie, fără doar şi poate. Dar şi mai important e să schimbăm mentalitatea oamenilor. În anii precedenţi, nu de puţine ori, din curţile blocurilor dispăreau pur şi simpli peste noapte unele tomberoane. E greu de spus cine le ciordea, dar cert e că asemenea furturi au avut loc. Şi dacă erau şterpelite recipientele vechi, de ce să nu admitem că şi eurotomberoanele nouţe vor fi jinduite de răulenii tranziţiei?

O altă problemă insolubilă de-a lungul ultimilor ani a fost aceea că orăşenii nu vor să separe gunoaiele. Totul e aruncat de-a valma: resturi de mîncare, plasticuri, haine ferfiniţite, chiştoace, sticle, ambalaje etc. Înţeleg că eurotomberoanele vor face faţă mai bine amestecului halucinant de gunoaie, dar dacă vor ceda şi ele? Pentru că, acolo unde au fost făcute, lumea nu mai vede demult asemenea mormane compuse din tot ce vrei. Şi oricum gunoaiele vor trebui separate, dacă vrem cu tot dinadinsul să fim primiţi în Europa.

Pînă atunci să ne bucurăm de această mică performanţă. Avem iată nişte tomberoane noi şi asta nu e puţin. Iar peste o vreme, cine ştie?, ne vom întreba poate ce se întîmplă cu amestecul halucinant pe care îl aruncăm în recipientele din faţa caselor.
XS
SM
MD
LG