Linkuri accesibilitate

Semnalarea performanțelor AIE: măsuri de stabilizare economică, progrese în libertatea presei și în ce priveste accesul la informație

Revista 22 a aparut in aceasta saptamana impreuna cu un supliment dedicat Republicii Moldova, cu o perspectiva fata de eventuala extindere a Uniunii Europene. Articolele se grupeaza in jurul unei dezbateri, organizate de 22 si de Grupul pentru Dialog Social in 30 aprilie, la Bucuresti, pe tema „O moldovă Europeana”. Discutia a fost initiata de europarlamentarul roman Cristian Preda si este transpusa aici selectiv. Intre participantii la dialog s-au aflat Monica Macovei, de asemenea europarlamentar roman, parlamentari cu functii de raspundere in legislativul de la Bucuresti, precum Teodor Melescanu sau Titus Corlatean, oficiali din partea Ambasadei Ruse la Bucuresti, analisti de politica externa si altii. S-a subliniat pe mai multe voci trendul promitator al performantelor si imaginii Republicii Moldova, dupa instalarea la putere a Aliantei pentru Integrare Europeana.

Performantele le pomeneste si articolul de fond al suplimentului, dublu semnat de Cristian Preda si Monica Macovei: masuri de stabilizare economica a tarii, progrese in libertatea mass media si in ceea ce priveste accesul la informatie, si care au atras deindata atentia Uniunii Europene. Prima consecinta benefica – un sprijin financiar de 273 de milioane de euro, apoi negocieri pentru semnarea unui acord de asociere, care ar putea deveni realitate pana la sfarsitul anului.

Directorul Fundatiei Konrad Adenauer pentru Romania si Moldova, Holger Dix se refera la frustrarile moldovenilor fata de progresele lente ale tarii lor. Dupa o intalnire cu tineri de la Chisinau, Holger Dix se simte indreptatit sa avertizeze ca cine se asteapta sa se instaleze dintr-o data un mare entuziasm intre Prut si Nistru se inseala amarnic. E inca drum mult inainte, dar progresele sunt evidente si tocmai de aceea tara a intrat pe agenda europeana, si – lucru considerat de domnia sa drept foarte important – pe cea germana.

Doua interviuri, unul cu ministrul de externe Iurie Leanca si un altul cu deputatul european si vicepresedinte al grupului Partidului Popular European, Gunnar Hokmark, se regasesc de asemenea in sumarul suplimentului despre Moldova al numarului curent din revista 22.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG