Linkuri accesibilitate

„Petrecerea pe bani publici s-a terminat” (22)


Refuzul PNL și PSD de a participa la consultările convocate de președintele Băsescu (Gândul)


Puterea si opozitia primesc portie egala de scatoalce in presa din Romania, pe masura ce detaliile despre continutul masurilor de austeritate ies la iveala. In saptamanalul 22, Andreea Pora foloseste o metafora pentrua descrie situatia. Citam: „Petrecerea pe bani publici s-a terminat intr-un vaiet general, acompaniat doar de sunetul rece al cifrelor”. Pe o singura coloana a „ingrozitorului tabel al falimentului”, cum il numeste jurnalista, ultimii cinci ani se deseneaza foarte clar: in 2004, salariile bugetarilor insumau 17,6 miliarde de lei; in 2008 si 2009 – 45,6 miliarde. Cheltuielile cu pensiile erau, de asemenea, in 2004, de aproape 16 miliarde de lei si au ajuns la aproape 40 de miliarde in 2009. Presedintele si premierul au dreptate cand vorbesc de un dezmăţ bugetar, dar omit sa spuna ca si actuala putere a fost incapabila sa corecteze lucrurile. Cel mult le-a tinut pe loc. Andreea Pora crede ca in clipa de fata, cabinetul Emil Boc isi joaca ultima carte, la fel si Partidul Democrat Liberal.

Tot in 22, Lidia Moise se opreste mai ales la taierea cu 15% a pensiilor, care ar fi, de fapt, expresia incapacitatii guvernantilor de a aplica legea pensiilor. Bernard Boghiu, semnatarul unui alt articol, se teme ca sacrificiile propuse acum de guvern nici macar nu vor da rezultate, in absenta unui plan serios de investitii.

Rodica Ciobanu compara in Gandul atitudinea partidelor de opozitie, care stau pe margine si se fericesc ca nu sunt la guvernare, cu atitudinea soferului care fuge de la locul accidentului. Faptul ca ieri liberalii si social-democratii au refuzat sa participe la consultarile convocate de presedintele Traian Basescu ar avea doua explicatii: niciunul dintre aceste doua partide nu are vreo idee valabila in fata crizei si amandoua se feresc sa fie asociate cu reducerea pensiilor si a salariilor.
XS
SM
MD
LG