Linkuri accesibilitate

Serie de acorduri energetice cu ocazia vizitei lui Medvedev la Ankara


Dmitry Medvedev și Recep Tayyip Erdogan la Ankara
Dmitry Medvedev și Recep Tayyip Erdogan la Ankara

Preşedintele turc Gul speră ca volumul schimburilor comerciale ruso-turce să se ridice la 100 de miliarde de dolari în următori cinci ani

Turcia şi Rusia au semnat un contract de 20 de miliarde de dolari, prin care concernul de stat rus Atomstroiexport va construi cele 4 reactoare ale centralei nucleare turceşti Akkuyu de la Mediterană. Acordul a fost încheiat cu ocazia vizitei la Ankara a preşedintele Dimitri Medvedev.

Premierul turc Recep Erdogan a calificat acordul drept un pas foarte important, în timp ce Medvedev a vorbit despre intensificarea relaţiilor biltaerale de coopere în ultimii ani. În opinia lui Medvedev, în acest moment, relaţiile bilaterale sunt multi dimensionale, acoperind o multitudine de aspecte.
Tot astăzi, cele două ţări au decis să ridice, reciproc, regimul de vize.

Preşedintele Turciei Abdullah Gul a declarat după întrevederea cu Medvedev că volumul schimburilor comerciale s-ar putea ridica la 100 de miliarde de dolari în următori cinci ani. Dacă se finalizează şi o serie de alte acorduri ambiţioase, în domeniul energetic.

Este vorba şi de acordurile pe care Gazprom şi Rosneft vor să le semneze, descrise la Kremlin drept unele din cele mai importante pentru viitor. În primul rând, Rusia vrea ca gazoductul South Stream să treacă prin apele teritoriale ale Turciei din Marea Neagră – şi Gazprom a primit deja dreptul de a face prospecţiuni deşi Turcia este partener şi în proiectul concurent, Nabucco. South Stream urmează să aducă gaze din Rusia în Europa, fără a mai tranzita Ucraina.

În schimbul acestei înţelegeri, Rusia se angajează să alimenteze conducta de petrol turcească dintre Samsun şi Ceyhan, menită să reducă traficul de petroliere prin strâmtoarea Bosfor, extrem de încărcată în acest moment. Se întrevede şi extinderea conductei Blue Stream, care leagă Rusia de Turcia cu ramificaţii spre Liban, Siria, Israel şi Cipru.

În acest moment, Rusia este principalul furnizor de energie al Turciei şi al doilea partener comercial. Relaţiile dintre cele două ţări au fost pentru puţin timp tulburate de confruntarea militară dintre Georgia si Rusia din august 2008. Intensitatea relatiilor comerciale în acest moment arată că lucrurile au intrat în normal.

La Ankara, preşedintele Medvedev a promis totodată că Rusia se va folosi de toată puterea ei de convingere pentru soluţionarea altui conflict si anume cel din Nagorno Karabach. Rusia şi Turcia sunt interesate să întărească stabilitatea în Caucaz, a precizat Medvedev care şi-a exprimat şi speranţa că Turcia si Armenia vor reuşi să stabilească relaţii normale. Un proces îndelungat şi greoi, care anual aproape se loveste de acelaşi obstacol: refuzul Turciei de a recunoste genocidul împotriva armenilor, în timpul Imperiului Otoman.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG