Linkuri accesibilitate

Videoul cu Vardanean - înscenare prin șantaj al mgb-ului


Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Vice-premierul Victor Osipov: „Acuzaţiile de spionaj la adresa lui Ernest Vardanean şi a lui Ilie Cazacu (Bender) sunt absurde”

Soţia lui Ernest Vardanean, Irina, a spus Europei Libere că soţul ei arăta nefiresc în imaginile de la televiziunea transnistreană şi că este convinsă că jurnalistul a fost silit să facă declaraţii.

Irina Vardanean: „Pentru mine este evident că întreg scenariul a fost scris, - spune Irina. – Îl cunosc pe Ernest mai bine ca oricine şi am văzut din felul cum se purta că era nefiresc, că se prefăcea. Avea emoţii, nici maniera de a vorbi nu era a sa. Cât priveşte comentariile angajaţilor securităţii, - mai spune Irina, - mesajul lor către transnistreni a fost foarte limpede: să nu mai calce pe malul drept al Nistrului, pentru că acolo vor fi imediat racolaţi. Cum putem vorbi serios despre aşa ceva?”

Irina Vardanean spune că va lupta în continuare pentru eliberarea lui Ernest şi că nu va renunţa la avocaţii săi din Chişinău, chiar dacă au fost acuzaţi şi ei de colaborare cu SIS.

Avocatul familiei Vardanean, Alexandru Postică de la organizaţia PromoLex, ne-a declarat că aşa-zisa mărturie a jurnalistului ar fi încă o dovadă că acesta a fost torturat în detenţia mgb-ului, unde se află în izolare totală de mai bine de o lună.

Alexandru Postică: „Anterior, noi am comunicat despre aceasta Curţii Europene a Drepturilor Omului. Asemenea declaraţii au fost făcute şi de către soţia sa în data de 29 aprilie, când Ernest i-a comunicat soţiei, l-a acel moment, că el va recunoaşte orice vină pe care nu o are, numai ca să-şi vadă copiii şi soţia. Prin urmare, acesta este rezultatul unui şantaj, pus la cale de către serviciile secrete”.

L-am întrebat pe avocatul Alexandru Postică ce pedeapsă riscă Ernest Vardanean conform legilor transnistrene, după a făcut acest presupus auto-denunţ?

Alexandru Postică: „În cazul dat, legislaţia transnistreană prevede că persoana poate fi eliberată de la răspunderea penală. Deci, având în vedere că el a comunicat şi a declarat numele aşa-numiţilor complici ai săi, el poate fi eliberat. Asta cred că a şi fost miza dânsului. Sau este posibilă o altă variantă: dânsul poate fi condamnat, după care, având în vedere că şi-a recunoscut vina, să fie eliberat. Deci, vom vedea cum vor reacţiona aşa-numitele instanţe de judecată”.

Am încercat să obţinem un comentariu şi de la Serviciul de Informaţii şi Securitate, însă fără succes. În schimb, membrul delegaţiei moldovene în Comisia Unificată de Control Ion Leahu, despre care Vardanean susţine în imagini că ar fi unul dintre cei care l-ar fi racolat, ne-a spus că l-a văzut numai de câteva ori pe Ernest, ca jurnalist ce asista la şedinţele comisiei şi doar atât.

Ion Leahu: „Nu consider oportun şi posibil să comentez declaraţiile unei persoane care se află în detenţie, când nu este liberă nici în acţiuni, nici în opinie. Deci, eu îl stimez pe om, ca atare, şi nu pot să-l fac minciunos atunci când el poate să fie impus a proceda într-un mod sau altul”.

Vicepremierul Victor Osipov, responsabil de reglementarea transnistreană, s-a arătat şi el convins că Ernest Vardanean a fost forţat să facă mărturii false, prin urmare, Chişinăul nu se va lăsa provocat.

Victor Osipov: „Tocmai de aceea, vreau să reiterez că dacă cineva ar fi crezut sau spera că prin instrumentarea unor asemenea cazuri ar putea să schimbe abordările conducerii Republicii Moldova, greşeşte amarnic. Aceste cazuri noi le vom trata în continuare cu toată seriozitatea, însă în acelaşi timp vom continua procesele pozitive pe care le-am iniţiat în restabilirea dialogului, consolidarea încrederii între malul drept şi stâng al Nistrului şi eforturile pentru reluarea negocierilor în reglementarea transnistreană”.

Victor Osipov a mai spus că acuzaţiile de spionaj la adresa lui Ernest Vardanean şi a lui Ilie Cazacu, un lucrător fiscal de la Bender arestat înaintea lui Vardanean, sunt absurde, pentru că în Transnistria nu există secrete pentru autorităţile de la Chişinău, iar jurnalistul independent pur şi simplu nu putea avea acces la informaţii secrete în Transnistria.

Victor Osipov crede că autorităţile transnistrene trebuie să-şi reconsidere acţiunile şi să-i elibereze pe cei acuzaţi pe nedrept. Totodată, el şi-a exprimat speranţa că toţi mediatorii şi observatorii internaţionali implicaţi în reglementarea transnistreană vor continua alături de Chişinău eforturile de a-i elibera pe cei arestaţi.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG