Linkuri accesibilitate

Cazul Vardanean: o mărturie video sub semnul întrebării


Imagine din înregistrarea video cu Ernest Vardanean la televiziunea din Tiraspol
Imagine din înregistrarea video cu Ernest Vardanean la televiziunea din Tiraspol

Televiziunea oficială transnistreană a transmis o înregistrare video cu o mărturie a ziaristului arestat la 7 aprilie sub acuzația de înaltă trădare


Jurnalistul independent de la Tiraspol Ernest Vardanean, arestat pe 7 aprilie sub acuzaţia de înaltă trădare, a apărut în seara zilei de marţi, 11 mai, la televiziunea oficială transnistreană cu o mărturie imprimată pe video, în care susţine că ar fi colaborat încă din anul 2001 cu serviciul de securitate al Republicii Moldova şi că ar fi desfăşurat acţiuni subversive împotriva Transnistriei.

Ernest Vardanean, care continuă să se afle în detenţia preventivă a securităţii transnistrene, a spus că ar fi fost silit să colaboreze cu SIS de pe vremea când era student la facultatea politologie a Universităţii de Stat din Chişinău, sub ameninţarea exmatriculării şi a răfuielii fizice.

Totodată, el a spus că activitatea de jurnalist i-ar fi servit numai ca paravan pentru colectarea informaţiilor despre regiunea transnistreană şi situaţia sa politică internă. Agenţii SIS i-ar fi cerut să adune informaţii nu numai de la funcţionari transnistreni, ci şi de la reprezentanţi ai misiunilor diplomatice străine acreditate la Chişinău, referitoare la poziţia Occidentului faţă de Republica Moldova.

În declaraţia difuzată de televiziunea transnistreană, Ernest Vardanean a mai spus că spera să scape de teroarea securităţii moldovene, după ce anul trecut a obţinut agrementul pentru o funcţie minoră în cadrul secretariatului Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New-York, însă agenţii SIS i-ar fi cerut să-şi continue activitatea subversivă împotriva Transnistriei şi a Federaţiei Ruse, după ce va fi obţinut noua funcţie.

Ernest Vardanean a repetat de mai multe ori în imaginile de la TV „pmr” că ar fi colaborat cu securitatea moldoveană împotriva voinţei sale, că era conştient că dăunează Transnistriei, dar că ar fi săvârşit aceste fapte împotriva voinţei sale. El a mai zis că toţi tinerii din regiunea transnistreană care învaţă la Chişinău s-ar afla în pericolul de a fi racolaţi de SIS şi a îndemnat locuitorii regiunii transnistrene să fie vigilenţi.

În finalul emisiunii de la televiziunea din Tiraspol, un angajat al securităţii transnistrene a enumerat localuri şi instituţii din Republica Moldova în care locuitorii Transnistriei ar putea deveni potenţiale victime ale SIS-ului, inclusiv şcoli, universităţi, instituţii medicale şi serviciul de migraţiune. Au fost pronunţate nume şi afişate poze ale presupuşilor angajaţi ai SIS cu care jurnalistul Ernest Vardanean ar fi colaborat, între care Nicolae Botezatu. Poziţia mgb-ului transnistrean faţă de presupusele acţiuni ale SIS-ului a fost calificată drept una inumană, iar şeful securităţii din Tiraspol, Vladimir Antiufeev, care a apărut şi el în cadrul emisiunii, a spus că tot ce l-ar ameninţa pe jurnalistul independent Ernest Vardanean şi familia sa ar fi numai SIS al Republicii Moldova.



Cu o săptămână în urmă, pe unul din blogurile în susţinerea lui Ernest Vardanean a apărut o scrisoare semnată de jurnalistul din Tiraspol în care se spunea că ar fi supus unor tehnici speciale de tortură şi că dacă va apărea la televiziune cu un auto-denunţ sau cu declaraţii compromiţătoare împotriva altor persoane, atunci să nu i se dea crezare, pentru că este nevinovat. Tot atunci, soţia sa, Irina, comentând acest mesaj, a declarat Europei Libere că nu poate confirma autenticitatea lui, dar că este foarte plauzibil după ce l-a văzut cu câteva zile mai devreme pe soţul său în detenţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG