Linkuri accesibilitate

Inregistrare video transmisă de televiziunea de la Tiraspol cu Ernest Vardanean


Jurnalistul independent de la Tiraspol Ernest Vardanean, arestat de autoproclamatele autoritati transnistrene pe 7 aprilie, sub acuzatia de înalta tradare, a aparut aseară la televiziunea oficiala transnistreana cu o marturie imprimata pe video, în care sustine ca ar fi colaborat înca din anul 2001 cu serviciul de securitate al Republicii Moldova si ca ar fi desfasurat actiuni subversive împotriva Transnistriei.

Ernest Vardanean, care continua sa se afle în detentia preventiva a securitatii transnistrene, a spus ca ar fi fost silit sa colaboreze cu SIS de pe vremea când era student la Chisinau, sub amenintarea exmatricularii si a rafuielii fizice. Agentii SIS i-ar fi cerut sa adune informatii nu numai de la functionari transnistreni, ci si de la reprezentanti ai misiunilor diplomatice straine acreditate la Chisinau, referitoare la pozitia Occidentului fata de Republica Moldova. El a mai spus ca toti tinerii din regiunea transnistreana care învata la Chisinau s-ar afla în pericolul de a fi racolati de SIS si a îndemnat locuitorii regiunii transnistrene sa fie vigilenti.

Au fost pronuntate nume si afisate poze ale presupusilor angajati ai SIS cu care jurnalistul Ernest Vardanean ar fi colaborat, între care Nicolae Botezatu. Seful Securitatii din Tiraspol, Vladimir Antiufeev, care a aparut si el în cadrul emisiunii, a spus ca numai Serviciul de Informatii si Securitate din Moldova il ameninta pe jurnalistul independent Ernest Vardanean si pe familia sa.

Cu o saptamâna în urma, pe unul din blogurile în sustinerea lui Ernest Vardanean a aparut o scrisoare semnata de jurnalistul din Tiraspol în care se spunea ca ar fi supus unor tehnici speciale de tortura si ca daca va aparea la televiziune cu un auto-denunt sau cu declaratii compromitatoare împotriva altor persoane, atunci sa nu i se dea crezare, pentru ca este nevinovat. Marți, la Erevan un grup de jurnalisti si aparatori ai drepturilor omului au protestat in fata ambasadei Rusiei din Armenia cerind eliberarea jurnalistului tiraspolean.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG