Linkuri accesibilitate

V. Voronin plusează și cere desființarea Comisiei Cojocaru


Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Petru Bogatu: „Faptul că Voronin se arată convins că simbolica comunistă nu va fi interzisă, dovedește că se teme”

„Utrom denghi, vecerom stulia”, aşa spunea cunoscutul personaj din romanul „12 scaune”, care a acceptat să-i vândă lui Ostap Bender două piese din recuzita teatrală. Partidul Comuniştilor insistă pe acelaşi principiu – ce-i în mînă, nu-i minciună. Adică, mai întâi dizolvarea Parlamentului şi fixarea oficială a datei alegerilor anticipate, după care identificarea, posibilă, a unei formule de compromis.

Voronin negociatorul
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00


Vladimir Voronin: „Acest posibil consens va rămâne o utopie, dacă această Alianţă nu va dizolva Comisia lui Ghimpu, nu va renunţa la planurile sale de interzicere a PCRM, nu va determina data dizolvării Parlamentului, la fel ca şi data alegerilor parlamentare anticipate. Şi desigur, că Alianţa trebuie să transmită, în regim de urgenţă, modificările propuse de ei ale Codului electoral la expertizare Consiliului Europei. Obligatoriu. Noi nu elaborăm sau extindem o listă nouă de pretenţii faţă de actuala guvernare. Noi doar încercăm să-i întoarcem pe calea de cooperare constructivă, democratică, pe calea respectării, cel puţin parţială, a supremaţiei legii şi a integrării europene.”

Se extinde sau nu lista de condiţii înaintată de comunişti, contează mai puţin. Esenţa acestor condiţii, formulate de Vladimir Voronin, trădează impresia opoziţiei comuniste că a prins la colţ Alianţa de guvernământ. Aceasta este concluzia mai multor analişti, cu care am stat de vorbă. Alta este, însă, părerea editorialistului Petru Bogatu despre meciul dinaintea meciului.

Petru Bogatu
Petru Bogatu: „Chiar dacă tonul lui Voronin pare uneori foarte războinic, ca să zic aşa, impresia-i că el este acuma în defensivă şi Alianţa, printr-un joc subtil, poate sparge această redută, oricât de impenetrabilă ar părea ea. Voronin vorbeşte despre simbolica comunistă, care ar putea fi interzisă şi el se arată convins că nu se va întâmpla acest lucru. Probabil că aici el are un atu ascuns în mîinecă. Faptul că vorbeşte despre asta dovedeşte că se teme.”

Europa Liberă: Adică îşi arată punctul vulnerabil.

Petru Bogatu: „Da. Din punctul meu de vedere este vulnerabil. Dar este un băţ cu două capete, dacă vreţi, i-a ars mâna Alianţei destul de riscantă şi pentru Alianţă. Pentru că dacă nu va şti să mînuiească această puşcă cu destulă dexteritate, ar putea să se întoarcă această armă ca un bumerang. Dar spusele lui Voronin dovesesc o anumită nelinişte şi o disponibilitate spre anumite cedări, negocieri latente.”

Europa Liberă: Sugeraţi că nu mai este adversarul cela atotputernic din aprilie, sau chiar din iulie?

Petru Bogatu: „Voronin? Da, nici vorbă. Analizat atent discursul fostului preşedinte Voronin dovedeşte că PCRM-ul este pe un tobogan. Şi nu este vorba doar de acest sondaj, pe care-l avem acum la îndemână şi care spune că în comparaţie cu anul trecut, comuniştii au pierdut pentru prima dată opt la sută, o cifră destul de concludentă, care depăşeşte cu mult marja de eroare. Afară de asta, Voronin a ajuns pe locul trei, după Filat, ceea ce este într-adevăr, relevant, cel puţin pentru moment. A scăpat multora ratingul liderului comunist Voronin, acum este egal cu cel al Partidului Comuniştilor, 36 la sută, dacă vă uitaţi atent acolo unde este vorba de credibilitate.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG