Linkuri accesibilitate

Cu ce încurcă Comisia Cojocaru negocierile pentru modificarea articolului 78 al Constituției?


Liderul comunistilor moldoveni a sonorizat astazi o noua conditie fata de coalitia de guvernamant care, pe langa anuntarea datei de dizolvare a Parlamentului si anuntarea alegerilor anticipate, ar face posibile tratativele pentru modificarea constitutionala. Vladimir Voronin vrea sistarea comisiei pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, creata de presedintele interimar, liberalul Mihai Ghimpu, si care ar urma sa-si prezinte raportul la mijlocul acestei veri. Reactii de la liderii AIE la noua conditie formulata de liderul comunist.

Mihai Ghimpu
Presedintele interimar Mihai Ghimpu spune ca repulsia comunistilor fata de comisia imputernicita sa studieze atrocitatile din perioada comunista este de inteles, dar subiectul nu poate constitui punct de plecare in negocierile pe marginea reformei constitutionale.

„Nici nu vreau sa aud. Cine este Voronin sa inainteze astfel de conditii? A guvernat 8 ani, a promovat comunismul – e de ajuns. Lumea trebuie sa cunoasca o data si o data ce au facut predecesorii acestui partid, ca sa nu mai voteze cu ochii inchisi,” a declarat Europei Libere Mihai Ghimpu.

Nu eu sunt cel care va decide ce urmari va avea raportul comisiei de condamnare a regimului comunist, a subliniat Mihai Ghimpu cu titlu de raspuns la acuzatiile comunistilor ca ar dori prin acest raport sa obtina scoaterea in afara legii a PCRM-ului.

Mihai Ghimpu: „Problema aceasta este mai complicata. Este un partid parlamentar si nu este atit de simplu. Dar decizia o va lua Parlamentul.”

Dumitru Diacov
Dumitru Diacov este de parere ca in cele din urma comunistii vor sa obtina un refuz dur din partea Aliantei, ca sa-si motiveze ulterior in fata europenilor neparticiparea la identificarea unei solutii de compromis.

Dumitru Diacov: „N-am salutat aceasta comisie. Nu o consider oportuna, pentru ca nu face decit sa aprinda spiritele. Dar nu vad cu ce ne poate incurca sa vorbim despre problema constitutionala. Poti sa ai diverse pareri, dar de ce s-o pui ca conditie? Noi trebuie sa ne concentram pe modificarea art. 78 si daca comunistii vor sa fie constructivi, sa lase comisia la o parte.”

Pentru liderul AMN, Serafim Urechean, noua conditie inaintata de Voronin este un semn clar ca dialogul din comisia parlamentara care a inceput astazi sa caute solutii pentru amendarea articolului 78 sub medierea europenilor, se va impotmoli din nou.

Serafim Urechean: „Parca a demarat in mod normal, numai ca Voronin si de data aceasta a adus totul la 0. Ce sens mai are aceasta comisie parlamentara, ce rost mai are implicarea europenilor, daca vom dansa dupa scenariul inaintat de Voronin?”

Mihai Godea
Liberal-democratul Mihai Godea este de parere ca fruntasii comunisti ar trebui sa inceteze sa mai formuleze revendicari si sa spuna clar daca vor participa sau nu la modificarea constitutiei pina la alegeri.

Mihai Godea: „Nu cred in sinceritatea comunistilor. Sigur ca vom apela la toate formulele posibile pentru a nu transmite mostenire noului Parlamnet problema cu alegerea presedintelui, dar nu vom discuta pe calea ultimatumurilor.”

Comisia parlamentara pentru modificarea Constitutiei s-a intrunit astazi pentru prima data dupa intilnirea delegatiei Moldovei cu expertii Comisiei de la Venetia, dar nu a identificat deocamdata nicio solutie de compromis.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG