Linkuri accesibilitate

Decizia guvernului Boc de reducere a salariilor și pensiilor - neconstituțională?


Premierul Emil Boc
Premierul Emil Boc

In locul scăderii salariilor si pensiilor, guvernul putea opta pentru creșterea TVA și a cotei unice de impozitare

Guvernul Roman s-a angajat in fata Fondului Monetar International sa reduca in acest an personalul din sectorul public cu 70 de mii, dar surse participante la discutiile dintre cele doua parti sustin ca numarul celor care vor fi disponibilizati ar trebui sa ajunga la 140 de mii pina la inceputul anului viitor. Potrivit ultimelor date prezentate de executivul roman, la finele lunii martie numarul angajatilor remunerati din bugetul de stat era de 1,36 milioane.

Seful misiunii FMI in Romania Jeffrey Franks a declarat ca fara masuri economice dure, deficitul tarii la sfirsitul anului ar fi ajuns la 9 la suta. Reprezentantul Fondului a tinut sa spuna raspicat ca existau mai multe posibilitati pentru a fi evitat acest deficit urias, dar ca guvernul roman a optat strict pentru reducerea cheltuielilor, desi ar fi putut lua in calcul si cresterea veniturilor la bugetul de stat. In acest fel seful misiunii FMI pentru Romania a vrut sa arate ca intreaga
responsabilitate pentru reducerea pensiilor si salariilor revine guvernului roman.

Executivul a decis sa reduca de la intii iunie salariile celor din sectorul public cu 25 la suta si pensiile cu 15 la suta. Aceste masuri considerate extrem de dure ar putea insemna o economie de 1,7 miliarde de euro anual, numai ca multi specialisti autohtoni se asteapta ca decizia de scadere a pensiilor si salariilor sa fie reclamate la Curtea Constitutionala. Opozitia pare pregatita pentru acest demers, iar scenariul descris de experti – si anume constatarea neconstitutionalitatii acestor masuri dure – sa coste in cele din urma mai mult, fiindca deja se preconizeaza procese ale celor ce vor fi afectati.

In locul scaderii salariilor si pensiilor, guvernul putea opta pentru cresterea TVA, taxei pe valoarea adaugata, de la 19 la 24 la suta si a cotei unice de impozitare de la 16 la 20 la suta. Potrivit socotelilor facute de tehnocrati rezultatul final ar fi fost acelasi, dar Presedintele Romaniei a explicat ca in acest fel ar fi fost afectate drastic intreprinderile private, singurele care mai misca economia tarii intr-un sens pozitiv.

Marile centrale sindicale din Romania au primit toate detaliile noului Momorandum cu Fondul si au declarat ca vor propune modificari substantiale ale datelor stabilite deja. Presedintele Traian Basescu a explicat de altfel ca documentul stabilit intre Romania si FMI poate fi oricind modificat.

O misiune FMI s-a aflat in ultimele doua saptamani in Romania pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic care conditioneaza imprumuturile. În urma acestei revizuiri Consiliul Director al FMI va decide luna viitoare daca se va elibera cea de-a cincea transa de 900 de milioane euro. Totusi daca guvernul nu va lua masurile economice anuntate, transa s-ar putea amina, dupa cum a avertizat deja seful misiunii FMI. Desi nu a facut nici un fel de reforme structurale Romania a luat deja 11 miliarde si jumatate din imprumutul total de 20 de miliarde pe care l-a contractat cu Fondul, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD.
XS
SM
MD
LG