Linkuri accesibilitate

Dezastrul minier de la Raspadskaya - șanse mici pentru minerii blocați în subteran


Vladimir Putin și ministrul situațiilor de urgență Sergei Shoigu la mina Raspadskaya
Vladimir Putin și ministrul situațiilor de urgență Sergei Shoigu la mina Raspadskaya

Echipele de salvare au depistat și recuperat pînă marți doar cadavre ale minerilor surprinși de exploziile produse sîmbătă


Bilanţul victimelor la mina siberiană Raspadskaya continuă să crească. Autorităţile ruse spun că au recuperat până astăzi 52 de cadavre ale minerilor şi salvatorilor ucişi de exploziile de sâmbătă. Soarta celorlalți oameni blocaţi în mină rămâne necunoscută.

Ministrul rus al situaţiilor excepţionale, Serghei Şoigu a recunoscut astăzi că speranţa găsirii unor supravieţuitori în mina Raspadskaya din regiunea Kemerovo este „din ce în ce mai mică”. Până acum, a spus Şoigu, au fost scoase din mină numai cadavre, inclusiv corpurile celor 19 mineri din echipele de salvare coborâţi în galerii după prima explozie şi ucişi de a doua.

Premierul rus Vladimir Putin s-a întâlnit astăzi în oraşul învecinat Novokuzneţk cu rudele victimelor şi ale celor peste 80 de mineri răniţi. Le-a promis compensaţii şi ajutoare guvernamentale pentru a face faţă situaţiei descrise ca fiind „atât de îngrozitoare şi tragică”, încât condoleanţele nu pot fi exprimate prin cuvinte. Putin a spus că ajutoarele trebuie să fie nominale şi să nu ia forma unei alocaţii unice. „Trebuie să rezolvăm problema locuinţelor pentru familiile care au nevoie, să organizăm vacanţele elevilor, să ne îngrijim de instruirea şi educaţia lor”, a spus premierul rus.

Dar care sunt cauzele celor două explozii de sâmbătă? Unii oficiali locali au sugerat că puteau fi provocate de o acumulare subită de gaz metan. Vladimir Putin a cerut o investigaţie amănunţită pentru a se afla cauza numărului mare de victime, cum erau respectate tehnologiile de extracţie a cărbunelui, dacă echipamentele de supraveghere şi control funcţionau cum se cuvine şi ce au făcut managerii minei ca să întărească siguranţa ei.

Tragedia a atras atenţia asupra infrastructurii învechite din multe mine de cărbune ale Rusiei. Dar liderul sindicatelor din industria extracţie de cărbune, Ivan Mohnaciuk a declarat serviciului rusesc al Europei Libere că mina Raspadskaya este una dintre cele mai moderne. Cu experienţă de lucru în mină de 12 ani, Mohnaciuk spune că Raspadskaya pe care a vizitat-o, era prinre cele mai avansate din Rusia, dotată cu tehnologie modernă, inclusiv cu sisteme automate de ventilare şi purificare a aerului specializate în evacuarea gazului metan. „La această etapă nimeni nu poate spune ce s-a întâmplat. Dar straturile de cărbune de tipul celui extras la mina Raspadskaya sunt printre cele mai complexe, bogate în gaz metan cu riscuri sporite de producere a exploziilor”, a spus Mohnaciuk.

Cele două explozii de sâmbătă au fost atât de puternice încât au distrus infrastructura minieră de la suprafaţă şi au lăsat cratere negre în pământ. Minerii dispăruţi sunt blocaţi la aproape jumătate de kilometru adâncime, în mina cu galerii care se întind pe 400 de kilometri – o reţea mai extinsă decât cea a metroului de la Moscova.

Oleg Petropavlovsky, analist în domeniul minelor de cărbune la o firmă de brokeraj de la Moscova, spune că în asemenea mine se produc des explozii. Alţii spun că de multe ori cauzele sunt minerii neglijenţi, care încalcă normele de conduită, inclusiv interdicţia de a fuma în mină.

În timp ce proprietarii minei se apără spunînd că nivelul de gaz metan a fost normal înainte de prima explozie, premierul Putin a spus astăzi că este posibil ca explozia să fi avut loc din cauza neglijării normelor de securitate de către conducerea minei. Aşa încât a fost lansată o anchetă penală.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG