Linkuri accesibilitate

O depreciere de durată a monedei europene ar putea afecta grav industria textilă şi cea vinicolă din Moldova


După o cădere dramatică în 2009 de 30 la sută, remitenţele au înregistrat în primele trei luni ale acestui an o uşoară creştere de 7 la sută, arată datele Băncii Naţionale a Republicii Moldova. Expertii cred că asta demonstrează că economiile ţărilor ce găzduiesc migranţi moldoveni încep să-şi revină. Totuşi, experţii consideră că deocamdată motivele de optimism sunt reduse, pentru că nu se ştie care vor fi efectele deprecierii monedei unice asupra remiterilor.

Creşterea surprinsă de statistici arată bine doar pentru că cifrele sunt raportate la perioada în care volumul sumelor remitente înregistra scăderi dramatice în anul trecut, este de părere analista de la Expert Grup, Ana Popa: „Deja din luna februarie se observă creşterea remitenţelor, dar asta arată a creştere doar datorită bazei de comparaţie foarte scăzută din anul trecut, cînd în februarie-martie 2009 deja se înregistra o reducere de 30 de procente. Creşterea de 7 procente deja are efect asupra consumului, dar destul de modest, după cum este şi creşterea. Guvernul n-ar trebui să se bazeze doar pe creşterea remitenţelor.”

Pentru că anul trecut moldovenii care muncesc în străinătate au trimis mult mai puţini bani acasă, Produsul Intern Brut s-a prăbuşit cu 8,5 la sută, iar consumul domestic - cu 12 la sută. La fel, atrage atenţia Ana Popa, guvernul a fost nevoit să ia măsuri de austeritate, măsuri ce au afectat bugetele sărace ale autorităţilor locale şi instituţiilor publice.

Ana Popa: „Guvernul a fost nevoit la sfîrşit de an să facă amendări la bugetul de stat şi să micşoreze cheltuielile, să reducă transferurile către unităţile administrative, dar aceasta s-a manifestat şi prin deficitul bugetar destul de înalt”.

Astfel, simplul fapt că remitenţele au încetat să scadă este un semnal bun, cred experţii. Totuşi, perspectiva acestora rămîne neclară. Ieftinirea monedei euro din cauza crizei financiare din Grecia înseamnă mai puţini bani pentru cei ce trăiesc din remitenţe.

Expertul financiar, Natan Garştea: „Remitenţele depind de situaţia din UE. Din păcate, la ei acum situaţia este incertă. Grecia cu problemel ei, Spania şi Italia – economii importante pentru UE - dacă vor fi şi ele afectate de probleme similar celor din Grecia, remitenţele vor scădea.”

O depreciere de durată a monedei europene, mai spun experţii, ar putea afecta grav industria textilă şi cea vinicolă din Republica Moldova. După câteva luni de creştere a exporturilor spre ţările Uniunii Europene, aceste două domenii ar putea fi din nou subminate.
XS
SM
MD
LG