Linkuri accesibilitate

Fără credinţă în Dumnezeu şi fără raiul pe pământ


Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan despre suspiciunile legate de posibila confiscare politică a mișcării pentru introducerea Bazelor ortodoxiei în școli


Igor Boţan: „Nu încape îndoială că cetăţenii Republicii Moldova au dreptul să lanseze tot felul de iniţiative, care ulterior să fie acceptate prin referendum. Mă refer la mitingul, care a avut loc pe 8 mai în susţinerea formării unui grup de iniţiativă, având drept scop organizarea unui referendum, ca bazele ortodoxiei să fie în mod obligatoriu predate în şcolile din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Iniţiatorii acestei acţiuni dau dovadă de siguranţă că referendumul va întruni suficiente voturi pentru.

Igor Boţan: „Este adevărat şi iniţiatorii au două puncte foarte puternice. Primul punct, faptul că 93 de procente din cetăţenii Republicii Moldova se identifică drept creştini ortodocşi. Al doilea lucru este că 90 la sută din cetăţenii Republicii Moldova au încredere în biserica ortodoxă. Şi al treilea punct foarte puternic – în perioada comunistă cetăţenilor le-a fost confiscată religia. Li s-a promis raiul pe pământ, construirea comunismul, lucru care a eşuat. În consecinţă, cetăţenii au rămas şi fără credinţă în Dumnezeu şi fără raiul pe pământ – comunismul.”

Europa Liberă: Dar nici atei nu au devenit.

Igor Boţan: „Dar nici atei nu au devenit. Deci, sunt oarecum într-o situaţie frustrantă. De aceea iniţiatorii acestui miting cred că introducând bazele ortodoxiei în şcoală, ar face un lucru bun pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: După ce va fi defrişat terenul, nu va exista tentaţia ca cineva să confişte această mişcare? Sub aspect politic?

Igor Boţan: „Putem presupune că acest lucru deja a şi început. Graba cu care se încearcă iniţierea referendumului ridică semne de întrebare, dat fiind faptul că nu a fost consultată Constituţia Republicii Moldova, articolul 31, care se referă la libertatea conştiinţei. Şi care spune că cultele religioase sunt autonome, separate de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, adică în egală măsură. Şi aici vedem, că accentul se pune pe ortodoxie. Al doilea lucru foarte important – Codul electoral, care reglementează modul în care trebuie să fie iniţiat un referendum şi formularea chestiunilor, care urmează a fi supuse referendumului.

Aceste lucruri nu au fost discutate nici în cadrul mitingului, nici în societate. Mai mult decât atât: un referendum, chiar dacă ar fi iniţiat, poate fi declarat de către Parlament în jumătate de an, după ce Comisia Electorală Centrală a reuşit să verifice semnăturile celor aproximativ 350 de mii de cetăţeni. În afară de aceasta iniţiatorii au uitat că Republica Moldova este într-o perioadă de provizorat politic, urmează să fie dizolvat Parlamentul. Iar Codul electoral spune foarte clar, cu patru luni înainte de alegeri şi cu patru luni după alegeri nu se organizează referendumuri. Deci, această iniţiativă este cu bătaie lungă, în vederea realizării ei, dar ea poate exercita presing, când încă nu se ştie cu certitudine, când vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Unii politicieni şi analişti politici mai circumspecţi, ca să zic aşa, văd în această mişcare o posibilă replică dată celor, care iniţiază amendamente la Constituţie. Care dispută puterea în viitorul Legislativ. Şi acum, iată, că vine adevăratul stăpân al electoratului. Este întemeiată o asemenea senzaţie?

Igor Boţan: „Eu cred că este întemeiată. Dar nu cred că acesta este factorul principal. Este un factor secundar, dar foarte puternic. Fiindcă, într-adevăr, dacă clasa politică îşi poate permite să discute despre modificarea Constituţiei şi adoptarea unei Constituţii noi în chiar două luni de zile, de ce cetăţenii, în cazul dat creştinii, nu pot aspira, că pot face acelaş lucru?”

Europa Liberă: Având şi o resursă net superioară.

Igor Boţan: „Absolut, avem aproximativ 1 500 de parohii ale bisericii ortodoxe, care este în jurisdicţia Patriarhiei de la Moscova şi există un factor extrem de puternic. Fiindcă de curând patriarhul Kiril a declarat că Republica Moldova face parte din aşa-zisa „lume rusească”. Şi analişti politici foarte credibili din Federaţia Rusă consideră că actualmente Federaţia Rusă are trei factori de soft power, de putere blândă, de putere suavă, prin care poate influenţa spaţiul sovietic. Este vorba despre limba rusă şi circulaţia acesteia, este vorba despre ziua de 9 mai, şi este vorba despre ortodoxie. Şi din acest punct de vedere cred că mişcarea celor care au lansat această iniţiativă este foarte, foarte puternică şi cu eventual impact extraordinar pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cum ar fi înlăturate suspiciunile? Ce ar trebui să facă organizatorii, ca să dovedească, că nu au nimic cu politicul?

Igor Boţan: „Eu cred că iniţiatorii acestui referendum ar fi bine să deschidă un şir de dezbateri publice pe marginea acestui subiect. Este un prim factor. Al doilea lucru: trebuie comandat un sondaj de opinie foarte bine elaborat, cu bunăvoinţă şi cu bunăcredinţă, pentru ca să vedem, totuşi, ce ar dori să aibă cetăţenii. Şi al treilea lucru: trebuie să studieze, dacă nu exemplul Germaniei sau al Statelor Unite, trebuie să studieze recenta experienţă a Federaţiei Ruse, care de la 1 aprilie a introdus un astfel de obiect obligatoriu în şcolile din Federaţia Rusă. Trebuie să menţionăm, că în Rusia, care este o ţară creştină şi ortodoxă, au fost introduse bazele culturii religioase şi ale eticii mondene, alături de patru cursuri speciale, cum sunt bazele culturii ortodoxe, islamice, budiste şi iudaice.”

Europa Liberă: Bine, dar Rusia are Caucazul, are Başchiria.

Igor Boţan: „Oricum, sunt cursuri pe care părinţii le aleg pentru elevi, începând cu clasa a patra. Deci, în unele regiuni ortodoxe din Federaţia Rusă doar 18-20 de procente din părinţi au ales bazele culturii ortodoxe, în timp ce 55 la sută per ansamblu pe Federaţia Rusă au ales bazele culturilor religioase şi a eticii mondene. Deci, această statistică trebuie să dea de gândit şi celor, care iniţiază referendumul în Republica Moldova.”
XS
SM
MD
LG