Linkuri accesibilitate

Înfrîngere istorică pentru creștin democrați


Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel

Partidul cancelarului Merkel obține sub 35% din voturi la alegerile din landul Renania de Nord - Westfalia

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a fost criticată astăzi pentru eşecul partidului său conservator CDU la alegerile de la sfârşitul săptămânii din statul Renania de Nord-Westfalia. Agenţiile de presă spun că votul a avut legătură nu numai cu situaţia internă din Germania, ci şi cu contribuţia Berlinului la salvarea financiară a Greciei, o măsură anunţată cu numai două zile înainte de scrutin şi extrem de nepopulară în rândul alegătorilor germani.

Cotidianul de centru-stânga “Tagesspiegel” observa astăzi că Angela Merkel a ezitat mult cu ajutorul pentru Grecia tocmai de teama de a nu pierde simpatia propriului electorat, dar ezitarea a costat-o dublu: la scrutinul din Renania de Nord şi pe plan european, unde teama ei de acţiuni urgente în criza greacă i-a ştirbit reputaţia de lider de nădejde şi a contribuit la agravarea crizei.

“Cancelarul, marele strateg, şi-a pierdut încrederea în sine şi curajul de a-şi urma instinctul în vreme de criză”, scrie “Tagesspiegel”, citat de AFP.

Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat dintre landurile germane, are 13,5 milioane de alegători şi este condus din 2005 de o coaliţie similară cu cea federală, de la Berlin. La alegerile de la sfârşitul săptămânii, conservatorii lui Merkel din CDU au obţinut mai puţin de 35% din voturi, adică cel mai slab rezultat din istorie. Iar aliaţii lui Merkel, liber-democraţii, şi-au pierdut şi ei din baza electorală, astfel că alianţa nu va mai avea majoritatea în legislativul landului.

Premierul conservator al landului, Juergen Ruettgers a pus înfrângerea pe seama necazurilor guvernului Merkel, dar şi a crizei din Grecia. Mai drastic, cotidianul tabloid “Bild”, cel mai citit ziar din Germania, a scris că alegerile au fost “un moment de cotitură” pentru Merkel, care “a primit o lecţie de neuitat” până la sfârşitul mandatului său, care expiră în 2013.

La scară naţională, eşecul CDU din landul vest-german înseamnă că alianţa de guvernămînt îşi pierde majoritatea în camera superioară a parlamentului federal, Bundesrat, iar guvernul Merkel va avea greutăţi în aprobarea reformelor economice şi din domeniul asistenţei medicale.

Principalul partid de opoziţie nu şi-a ascuns bucuria faţă de necazurile sporite ale conservatorilor. Social-democratul Frank-Walter Steinmeier a declarat luni televiziunii N-TV că Merkel ar trebui să înveţe din înfrângerea electorală şi că de acum înainte guvernul nu-şi va permite să facă “chiar ce vrea”.

O primă consecinţă concretă a alegerilor renane s-a văzut chiar astăzi. Recunoscînd că rezultatul alegerilor este “o înfrângere amară”, cancelarul Merkel a anunţat că guvernul este nevoit să renunţe la reducerea impozitelor cel puţin până în 2012 şi se va concentra în schimb asupra menţinerii datoriei publice la nivele rezonabile.

Dar tot Merkel a spus că doreşte aprobarea rapidă a contribuţiei germane la masivul pachet de ajutoare financiare pentru Grecia, adăugînd că Berlinul trebuie să facă tot ce poate, alături de partenerii europeni, pentru sprijinirea monedei europene unice. Vorbind astăzi la Berlin, Merkel a spus că ajutînd Grecia într-o situaţie extremă, europenii apără moneda unică, şi a subliniat, pentru compatrioţii ei, că în acest fel sunt apăraţi şi banii germanilor.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG