Linkuri accesibilitate

Grav accident minier în sudul Siberiei


Mina Raspadskaya după accident
Mina Raspadskaya după accident

Două explozii succesive s-au soldat cu zeci de morți - circa 60 de oameni blocați în mina Raspadskaya

Eforturile de salvare a supravieţuitorilor continuă la o mină din Siberia unde au murit cel puţin 31 de oameni în urma unei duble explozii la sfârşitul săptămânii trecute. Autorităţile cred că aproximativ 60 de oameni se mai află blocaţi în mină, dar operaţiunile de salvare au fost încetinite de concentraţia periculoasă de gaz metan din galerii.

Autorităţile încă nu cunosc cauza celor două explozii de sâmbătă seara în mina Raspadskaya. Mina de cărbune din regiunea Kemerova în sudul Siberiei este cea mai mare din Rusia. Galeriile ei se întind pe 400 de kilometri şi depăşesc în lungime întregul metrou de la Moscova.

18 dintre cei morţi erau membri ai echipelor de salvare. Ei au intrat în mină după prima explozie, dar au fost ucişi cu câteva ore mai târziu, când a doua deflagraţie a zguduit mina. Situaţia minerilor blocaţi în galerii şi a salvatorilor este agravată de dificultăţile la ventilarea galeriilor minei, unele coborînd până la 500 de metri adâncime.

Premierul Vladimir Putin a cerut ca ventilaţia să fie restabilită cât mai repede posibil. Putin a descris situaţia drept foarte dificilă şi tragică. El i-a îndemnat duminică pe toţi ce responsabili să ia măsuri urgente, în loc să aştepte cu mâinile în sân ca aerul să intre singur în mină.

Ministrul situaţiilor excepţionale, Serghei Şoigu a spus că alimentarea cu electricitate şi ventilaţia au fost restabilite parţial. Dar a recunoscut că mărirea volumului de oxigen poate cauza explozii ale gazului metan, iar acest risc îngreunează operaţiunile de salvare.

Ghennady Kozovoi, directorul companiei miniere Raspadskaya, a spus astăzi că sistemul de ventilare ar putea reîncepe să funcţioneze pe deplin abia marţi.
La suprafaţă, experţii încearcă să afle cauzele exploziilor. Oficiali din conducerea minei au spus că înainte de prima explozie concentraţia de gaz metan în mină era normală. Vladimir Goryachkin, directorul adjunct al minei, a declarat că sistemul de ventilare nu poate fi cauza accidentului, spunînd că este de producţie germană şi relativ nou - funcţionează de numai 10 luni.

Goryachkin a făcut declaraţiile la un spital local, în timp ce vizita minerii care au suferit arsuri. 59 au fost internaţi în regiunea Kemerova, iar 6 cu arsuri mai grave au fost transferaţi la un spital de la Moscova. Compania minieră Raspadskaya a promis deja milioane de ruble drept compensaţii pentru familiile victimelor.

Exploziile de sâmbătă reprezintă cel mai grav incident într-o mină rusească de la cel din mai 2007, când 39 de oameni au murit în urma unei explozii de gaz metan în mina de cărbune Yubileinaya tot în regiunea Kemerova.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG