Linkuri accesibilitate

Viitorul Moldovei - între o „turmă” ce gîndește și „smeriții” enoriași (Timpul)



În Timpul, subiectul de top ar fi adunarea de sâmbătă a preoţilor şi enoriaşilor veniţi la Chişinău să ceară, prin referendum, studierea cursului de „Bazele Ortodoxiei” în şcoală. Sorina Ştefârţă scrie că a urmărit cu groază cum au trecut pe bd. Ştefan cel Mare, spre Memorial, enoriaşii. Pericolul ce ar veni din partea lor ar fi mai mare decât anul trecut, de 7 aprilie, scrie ziarista, or dacă atunci, tinerii ieşiseră să-şi apere viitorul, astăzi cineva vrea să-i ducă în trecut... Şi dacă tinerii de acum un an erau o „turmă” ce gândeşte, „smeriţii” enoriaşi i s-au părut Sorinei Ştefârţă una care doar ascultă...

La acelaşi subiect agenţia Reuters scrie că adunarea preoţilor, la care au participat aproximativ 15 mii de oameni, este cea mai mare demonstraţie organizată în Republica Moldova de la protestele din 2009.

Analistul politic Vitalii Andrievschi scrie pe portalul de informaţii şi analiză Ava.md, că alegerile anticipate cel mai probabil vor avea loc în toamna acestui an, sau, cel târziu, la începutul anului viitor. Astfel, Andrievschi publică câteva probabile variante de configuraţii a grupurilor politice în noul Parlament. În opinia analistului, o posibilă variantă ar fi următoarea: Alianţa pentru Integrare Europeană îşi păstrează unitatea politică şi organizatorică, iar partidele care nu au şanse să acceadă în Parlament se vor alipi la partidele, pe care Andrievschi le numeşte locomotivă – adică PLDM, PD sau PL. Analistul prevede şi unele piedici cum ar fi, de exemplu, faptul că Alianţa de guvernare are mai multe şanse să piardă din voturile cetăţenilor decât să le adune. O altă problemă, ar veni din partea Partidului Democrat, scrie Andrievschi, or nu este sigur dacă PD după alegeri va continua să fie parte a Alianţei, sau va accepta o altă coaliţie.

Avocatul Roman Mihăieş, scrie pe blogul său că ar fi o greşeală dacă Alianţa de guvernământ ar vota proiectul PCRM privind alegerea Preşedintelui ţării în Parlament. Acest sistem avantajează clar stîngă şi centru-stînga. Doar alegerea directă a Şefului statului garantează alegerea clară a unui preşedinte necomunist, e de părere Mihăieş.

Komsomolskaia Pravda atrage atenţia asupra faptului că preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev de 9 mai nu a trimis telegrame de felicitare preşedinţilor Georgiei, Kîrghistanului şi Republicii Moldova.
XS
SM
MD
LG