Linkuri accesibilitate

9 Mai la Memorialul „Eternitatea”


Imagine de la meeting
Imagine de la meeting

Mihai Ghimpu: „Pentru noi, cetăţenii Republicii Moldova, această victorie nu ne-a adus pe deplin bucuria şi libertatea”


Mitingul de la complexul memorial Eternitatea a adunat cîteva mii de oameni, printre care veterani din ambele tabere beligerante şi oficialităţi ale statului. Preşedintele interimar al ţării, dar şi ceilalţi guvernanţi au menţionat în discursurile lor că anul acesta pentru prima dată veteranii armatei române sărbătoresc împreună cu cei care au luptat în armata sovietică ziua de 9 mai.


Pre§edintele interimar Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu
: „Toate războaiele au început la ordinul celor care au dorit teritorii, au dorit să instaureze o dictatură. Am în vedere a conducătorilor de state. Nu a purtat şi nu poartă vină soldatul pentru ordinul care i-a fost dat. Dar este foarte rău, pe de altă parte, că pentru noi, cetăţenii Republicii Moldova, această victorie nu ne-a adus pe deplin bucuria şi libertatea”.


Pentru veteranul Ivan Gusacenco ziua de 9 mai este una luminoasă, cum mi-a spus el, o zi a victoriei care a însemnat o mare realizare pentru omul sovietic, dar niciodată nu a văzut în veteranii armatei române un adversar: „Noi nu ne-am duşmănit. Cum am fost aşa şi sîntem. O pîine am mîncat, din acelaşi ceaun am mîncat”.
Un veteran participant la meeting


Vasile Carnarciuc s-a înrolat în armată de la 15 ani. L-am întrebat ce înseamnă pentru el această zi: „Măcar ne aducem aminte de tovarăşii noştri care au murit, şi de noi îşi aduc aminte, care mai sînt, care ne mai întîlnim înainte de moarte. 85 de ani! Ei, ce să-i faci?”

Printre cei care au depus flori la Focul Veşnic de la memorial erau şi membri ai organizaţiei Narodnoie Soprotivlenie care ţineau în mîini drapelul roşu cu seceră şi ciocan al Uniunii Sovietice.

Liderii PCRM
Partidul Comuniştilor şi simpatizanţii săi au oficiat această zi printr-un marş al victoriei, aşa cum l-au numit aceştia, separat de oficialii statului, invocînd că ei se consideră învingători şi nu învinşi, aluzie la oponenţii lor politici.
Previous Next

XS
SM
MD
LG