Linkuri accesibilitate

Reuniune la Bruxelles a liderilor statelor din zona euro


Președintele Euro-grupului Jean-Claude Juncker

Pe agenda discuțiilor de vineri seară: asistența financiară pentru Grecia și crearea Agenției Europene de Credit

De fapt la intalnirea din aceasta seara la care, in mod formal se va aproba ajutorul acordat Greciei, liderii tarilor din zona euro vor discuta schimbarile urgente pe care vor sa le aplice modului in care este administrata moneda unica europeana in tarile membre.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a spus limpede intr-o declaratie de presa ieri ca aceasta este o prioritate pentru statele membre.

Nu este singurul. La Berlin cancelarul Angela Merkel a declarat saptamana aceasta ca acele tari care nu respecta pactul de stabilitate ar trebui sa fie sanctionate prin, de pilda, restrangerea accesului la fondurile structurale.

Intr-o alta capitala importanta a Uniunii Europene, la Paris, ministrul francez de finante Christine Lagarde pare un pic mai moderata si ofera solutia unei supravegheri mai atente a nivelului datoriilor publice dar si a competitivitatii. "Diferenta dintre Germania si Portugalia sau Irlanda este foarte mare din acest punct de vedere", a atras atentia ministrul.

Revenind la Grecia si la imprumutul de 110 miliarde de Euro acordat de statele europene, o alta chestiune care se afla pe agenda discutiilor din aceasta seara este crearea Agentiei Europene de Credit.

Problema cea mai mare cu Grecia este insa ca multi investitori cred ca imprumtul de110 miliarde de euro nu va fi de ajuns, aceasta fiind explicatia caderii Euro joi la o valoare istorica de 1,25 de dolari pentru o unitate din moneda europeana. Iar teama Germaniei este ca daca pe lista urmeaza Portugalia, Spania si Irlanda, bani pentru acestea nu vor mai fi.
XS
SM
MD
LG