Linkuri accesibilitate

Raportul Nagacevschi: Voronin și-a depășit atribuțiile constituționale în aprilie 2009


Vitalie Nagacevschi
Vitalie Nagacevschi

Pentru a justifica ordinele fostului președinte, deputații comuniști repetă ideea „tentativei de lovitură de stat” fără să dispună de nicio probă.


Comisia parlamentară pentru elucidarea evenimentelor turbulente din aprilie anul trecut şi-a prezentat astăzi raportul în plenul parlamentului – un raport mult amânat din cauza părerilor diferite ale majorităţii parlamentare şi opoziţiei despre acele evenimente. Aşa încât raportul comisiei conduse de liberal-democratul Vitalie Nagacevschi nu are o singură concluzie finală, ci două. Care este concluzia, Alianţei pentru Integrarea Europeană şi care este cea a deputaţilor comunişti din opoziţie?

Prezentînd într-o conferinţă de presă opinia separată a comuniştilor asupra evenimentelor din aprilie, membrul comisiei de anchetă, Vadim Mişin a recunoscut că în noaptea de 7 aprilie o parte dintre poliţişti ar fi aplicat excesiv violenta fizică. Dar, a precizat Mişin, în restul acţiunilor lor, forţele de ordine au procedat absolut justificat.

Concluzia raportului votată de membrii necomunişti ai comisie este însă total diferită. Ea critică acţiunile autorităţilor, inclusiv ale poliţiei, ca fiind disproporţionale şi ilegale atunci cînd au aplicat forţa faţă de protestatarii arestaţi, şi inexistente atunci cînd era necesară anihilarea provocatorilor care au deturnat protestele paşnice în violenţe şi tulburări.

Preşedintele comisiei de anchetă, Vitallie Nagacevschi: „Lipsa coordonării adecvate a forţelor de ordine şi a unei tactici de apărare a edificiilor statului au condus la aceea că în unele cazuri, acţiunile poliţiei, în loc să calmeze mulţimea, au provocat agresiunea ei.”

O altă concluzie a raportului este că preşedintele de atunci, comunistul Vladimir Voronin a dat ordine directe colaboratorilor MAI, fapt prin care şi-a depăşit atribuţiile constituţionale. Astfel de ordine ar fi fost justificate în situaţia în care în ţară ar fi fost declarată stare de urgenţă.

Pe de altă parte, membrii comunişti din comisie apără acţiunile ex-preşedintelui şi altor factori decizionali, reiterînd ideea tentativei de lovitură de stat care s-ar fi produs în aprilie cu implicarea unor factori externi.

Vadim Mişin: „Concluzie este una – pe 7 aprilie în RM a avut loc o tentativă de lovitură de stat şi doar graţie acţiunilor raţionale şi echilibrate ale autorităţilor şi forţelor de ordine, în Moldova nu s-a aplicat scenariul kirghiz, ceea ce de fapt aşteptau să se întîmple oponenţii nioştri”.

Comisia de anchetă nu a descoperit, a declarat pe de altă parte de la tribuna Parlamentului Vitalie Nagacevschi, probe ce ar fi demonstrat încercarea unei lovituri de stat sau implicarea factorului extern în organizarea acestor evenimente.

Raportul critică în termeni duri acţiunile corpului judecătoresc care au judecat tinerii în comisariate de poliţie, precum şi comportamentul procurorilor care au lăsat impresia că au acţionat sub influenţa indicaţiilor politice ale conducerii ţării.

Vom mai preciza că comisia nu a găsit răspuns la un şir întreg de întrebări, cum ar fi, de exemplu, cine a arborat drapelul României pe cele două edificii, de ce SIS-ul ar fi distrus mai multe probe, de ce legătura telefonică mobilă în locul manifestaţiilor a fost suspendată sau de ce incendiul din parlament a izbucnit când imobilul deja era controlat de forţele de ordine. Lumină în aceste probleme ar urma să facă în continuare Procuratura Generala, MAI-ul şi alte instituţii, în sarcina cărora intră să formuleze şi verdictul final, după ce comisia a avut sarcina, afirmă Nagacevschii, să constate faptele şi să dea recomandările de rigoare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG