Linkuri accesibilitate

Dificile, dar oportune: măsurile de austeritate


O abordare de natură să recupereze încrederea FMI

Reactia presei la masurile de austeritate anuntate aseara de presedintele Traian Basescu nu este unanima, dar in linii mari este una de sustinere. Cei mai multi comentatori, plus reprezentantii mediului de afaceri citati in articole, spun ca s-a optat pentru solutia dificila, dar buna. Se vor reduce salariile si pensiile, va scadea drastic numarul angajatilor din sistemul bugetar, dar nu se vor mari taxele si impozitele, ceea ce evita riscul exploziei preturilor.

In Evenimentul zilei, Silviu Sergiu observa ca aceste masuri vin cu 20 de luni mai tarziu, fata de primele semne ale crizei economice mondiale. Mai ramane sa fie si aplicate si sa poata intra in functiune solidaritatea echipei guvernamentale. Pe scurt, si in formularea lui Crstian Campeanu, de la Romania libera, comportamentul statului ar urma sa fie acesta: ”daca omul vine sa-i dai ajutor social, il trimiti la plimbare; daca vine sa-ti ceara sprijin sa inceapa o afacere, atunci i-l acorzi”.

Evenimentul zilei prezinta de altfel pe larg discursul sefului statului, care si-a asumat personal anuntarea acestor masuri impopulare si a adus argumentele ce puteau fi aduse: aceasta abordare e de natura sa recupereze increderea Fondului Monetar International in sansele de redresare economica ale Romaniei. Basescu si-a aratat, pe de alta parte, sustinerea fata de guvernul Emil Boc, care nu va mai fi remaniat in aceasta perioada. Vinovata pentru cum au decurs lucrurile este, in opinia domniei sale, in primul rand opozitia, care a lasat tara 4 luni fara guvern, in 2009.

O punere in context politic a masurilor hotarate ieri face Diana Lazar, in Romania libera. Pozitia public exprimata de Traian Basescu ar fi rezultatul unei reasezari de forte in tabara democrat-liberala. Cabinetul Boc este lasat in functie, dar seful statului a obtinut, pe cat se pare, ca la congresul de alegeri din PDL sa se faca loc tinerilor, impingand in linia a doua o serie de lideri din vechea garda. Asigurand in acest moment stabilitate guvernului, Basescu a mai evitat ceva: un eventual succes al motiunilor de cenzura cu care ameninta partidele de opozitie, Partidul Social Democrat si Partidul National Liberal.
XS
SM
MD
LG