Linkuri accesibilitate

Raportul Comisiei Nagacevschi: Incediile din cladirea parlamentului au izbucnit cînd clădirea era deja sub controlul fortelor de ordine


Vitalie Nagacevschi a prezentat in plenul parlamentului concluziile raportului Comisiei Parlamentare pentru analizarea evenimentelor din 7/9 aprilie 2009 . Potrivit acestuia, presedintele de atunci al Republicii Moldova Vladimir Voronin si-a depasit atributiile constitutionale „dind ordine directe colaboratorilor Ministerului Afacerilor Intern”. Raportul mai arata ca incediile din cladirea parlamentului au izbucnit cind cladirea era deja sub controlul fortelor de ordine, ca actiunile politiei „ au fost disproportionate si ilegale”, majoritatea persoanelor „au fost retinute arbitrar de politie” si politia a esuat in identificarea persoanelor care au comis acte de vandalism. Raportul mai scrie si ca „nu dispune de probe care ar demonstra implicarea factorului extern in organizarea evenimentelor din aprilie 2009”.

Deputatii comunisti care au facut parte din aceasta comisie au formulat o pozitie separata de restul comisiei. Ei sustin ca la 7 aprilie ar fi avut loc o tentativa de lovitura de stat, care a fost evitata datorita ordinelor si actiunilor conducerii comuniste a Moldovei de la acea data. Pozitia PCRM fata de evenimentele din aprilie 2009 a fost prezentata de Vadim Misin si de Grigore Petrenco.
XS
SM
MD
LG