Linkuri accesibilitate

În lipsa unui consens în Parlament, AIE ar trebui să recurgă la referendum


Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Întrebarea rămâne este cum poate fi promovat acest proiect?”


Gheorghe Cojocaru
: După ce Curtea Constituțională a avizat pozitiv ambele proiecte, și cel al Partidului Comunișltilor, și cel al Alianței pentru Integrare Europeană, cu privire la amendarea articolului 78 din Constituție, situația a rămas, practic, aceeași, adică soluția deblocării crizei constituționale este tot atât de departe ca și înainte de deciziile Curții. Un lucru ar fi de menționat aici: liderii Alianței au depășit, se pare, animozitățile din ultimul timp din interiorul guvernării și merg împreună mai departe.

Europa Liberă: Totuşi președintele interimar Mihai Ghimpu a încercat să dezlege nodul gordian la Strasbourg? Cum apreciați rezultatele acestei vizite?

Gheorghe Cojocaru: După cum se știe, vizita a avut pe agendă consultarea opiniei Comisiei de la Veneția pe marginea inițiativei Alianței pentru Intregrare Europeană cu privire la desfășurarea unui referendum popular la care să se propună alegerea șefului statului prin votul actualului Parlament, iar ulterior, prin votul direct al cetățenilor. Timpul politic se scurge rapid, iar clasa politică nu a ajuns, deocamdată, la o soluție fiabilă pentru a depăși acest impas constituțional, fapt care întreține o stare de îngrijorare și în afara Republicii Moldova. Comisia de la Veneția a rămas, practic, pe aceleași poziții, recomandând și de această dată realizarea unui consens între puterea actuală și opoziția comunistă pentru a amenda textul Constituției, a dizolva Parlamentul și a anunța alegeri parlamentare anticipate.

Europa Liberă: Totuşi, ce elemente noi sau inedite surprindeţi în această vizită la Strasbourg a delegației conduse Mihai Ghimpu?

Gheorghe Cojocaru
: Dacă la primele întrevederi ale liderilor de la Chișinău cu președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, se vorbea în exclusivitate despre amendarea articolului 78 din Constituție cu votul deputaților, după ce a fost prezentat proiectul Alianței cu privire la referendum, și acest proiect a fost apreciat drept unul bun, care se regăsește în practica europeană democratică. Acesta este un element nou, dar întrebarea care rămâne este cum poate fi promovat acest proiect, pentru că se apropie data de 16 iunie când actualul Parlament ar trebui să fie dizolvat, iar până atunci factorii de decizie, liderii Alianței pentru Integrate Europeană ar trebui să adopte rapid un punct de vedere consolidat.

Europa Liberă: Pe acest fundal ar fi posibil oare un un compromis cu Partidul Comuniștilor?

Gheorghe Cojocaru
: Și președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio a vorbit din nou despre necesitatea unui compromis, unui consens între toate partidele parlamentare pentru a se reuși amendarea articolului 78 din Constituție, care trebuie să aibă loc înaintea dizolvării actualului Parlament, și nu ulterior, în viitorul Legislativ, după cum ar intenționa Partidul Comuniștilor. Dacă liderii comuniști ar accepta o asemenea abordare, atunci ar putea să se creeze niște premize pentru acest consens politic, dacă nu, Alianța va trebui să ia o decizie proprie care se va axa, probabil, pe necesitatea desfășurării unui referendum popular.
XS
SM
MD
LG