Linkuri accesibilitate

Amînarea dezbaterii noii legi ANI de către Senat intrigă Comisia Europeană și Statele Unite

Intirzierea dezbaterii si votarii noii legi a Agentiei Nationale de Integritate e un semnal extrem de prost dat opiniei publice cu privire la dorinta de a clarifica aspectele ce tin de asigurarea integritatii in exercitarea functiilor publice”. Declaratia apartine ministrului roman al justitiei Catalin Predoiu si a fost facuta dupa ce doua comisii ale Senatului Romaniei au decis sa amine discutarea noii legi, din motive procedurale.

Noua lege a fost inaintata de guvernul de la Bucuresti dupa ce la 14 aprilie Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale mai multe articole din Legea Agentiei Nationale de Integritate. Ca urmare a deciziei din 14 aprilie, Agentia a ramas fara atributiile sale de baza. Intre altele, Agentia nu mai poate sa depoziteze declaratiile de avere si interese ale demnitarilor si sa-i amendeze pe aceia care nu le depun la timp.

In plus declaratiile de avere si de interese nu vor mai fi publice, iar ANI nu va mai putea sa ceara confiscarea averilor sau punerea sechestrului pe acestea si nici nu mai poate sesiza parchetul, in cazul unor neconcordante in declaratii.

Decizia din 14 aprilie a Curtii Constitutionale a fost vazuta de o mare parte a opiniei publice romanesti ca o victorie a acelor demnitari si politicieni romani care doresc sa ascunda ca au dobindit bunuri si foloase necuvenite, intre altele si de pe urma acelei activitati infractionale denumita generic coruptie. Aceasi decizie a Curtii a ridicat serioase semne de intrebare la Comisia Europeana, si nu numai acolo.

Ambasada Statelor Unite de la Bucuresti s-a declarat in mod public preocupata de soarta Agentiei Nationale de Integritate. Rugat de catre Hotnews sa explice aceasta pozitie, ambasadorul american la Bucuresti Mark Gitenstein a spus: “Infiintarea ANI a fost un important criteriu de referinta impus de Uniuna Europeana Romaniei. Dar dincolo de asta, orice regim de integritate, oriunde in lume, inclusiv si in special in Statele Unite, solicita demnitarilor sa-si faca publice declaratiile de avere si include un sistem de sanctionare sau chiar anchetare a acestora daca ei nu respecta legea. Este un proces esential in orice democratie functionala. In America, acest sistem functioneaza de foarte multi ani si este foarte util”, a declarat pentru Hotnews Mark Gitenstein ambasadorul Statelor Unite in Romania.
XS
SM
MD
LG