Linkuri accesibilitate

Dacă un neisprăvit a îndrăznit să pună sticle în punga de gunoi și nu în lăzile de conectare a sticlelor, atunci avem o problemă. Iar problema se amendează.


În jurnalul său de corespondent, Traian Ungureanu ne spune ce tip de poliţie au inventat edilii de la Bruxelles după ce una a moravurilor acolo, lucru ştiut nu-şi prea are rostul
.

Gunoiul e una din absențele foarte prezente la Bruxelles. Misterul se compune din două părți egale și contradictorii. Mai întîi, dintr-o absență foarte reală. Oamenii nu fac gunoi pe stradă și au grijă să strîngă resturile meajere în saci de plastic. Orice magazin general vinde saci de plastic sortați pe culori și mărimi: pentru hîrtie, sticlă, metal și tot așa.

În general, lumea își face datoria, umple sacii și îi scoate disciplinat pe trotuar, în zilele în care se ridică gunoiul. Așadar, Bruxelles e un oraș curat și asta înseamnă că gunoiul nu e o problemă. Primăria și grupurile militante care scapă de urît creînd șicane au hotărît altfel. Gunoiul trebuie să fie o porblemă. În consecință, a apărut o poliție ecologică. Angajați ai Primăriei, patrulează discret și deschid pungi de gunoi, în căutare de nereguli.

Dacă un neisprăvit a îndrăznit să pună sticle în punga de gunoi și nu în lăzile de conectare a sticlelor, atunci avem o problemă. Iar problema se amendeaza. Adevărat, poliția ecologică trebuie să afle cine e făptașul. În consecință, patrulele caută indicii și dovezi în gunoi. O chitanță sau o hîrtie care conține numele locatarului sînt probe delicte. Experimetnul i-a învățat pe oameni să nu cumva să lase urme în gunoi.

Deocamdată, partida e cîștigată de omul de rînd. Asta pînă cînd nu va mai fi nevoie de dovezi și cineva din imobil va fi ales la întîmplare și amendat. Nu e de neconceput. Cine a inventat poliția ecologică va găsi și mijloacele de a face viața omului un gunoi.
XS
SM
MD
LG