Linkuri accesibilitate

20 de ani de la „Podul de flori” de pe Prut (Timpul)



„Podul de Flori” asa au fost numite acțiunile care au avut loc de-a lungul râului Prut la 6 mai 1990, atunci când autoritățile române și moldovene au deschis punctele de frontier. În mod simbolic, la acel eveniment au fost lansate flori pe apa Prutului, de pe ambele maluri. Pare-se ca presa aparuta azi e preocupata de acest subiect. Paul Hodorogea ne spune ce scriu ziarele?

Pentru că astazi se împlinesc 20 de ani de la Podul de Flori de peste Prut, Arcadie Gherasim isi aminteşte în cotidianul Timpul cum in anul 1990, apele Prutului au fost acoperite de florile a sute de mii de oameni fericiţi, care au crezut sincer atunci că nişte fragede petale de primăvară vor avea puterea să topească gheaţa unei ierni absolute ce se aciuase între două maluri de râu.

Şi Nicolae Roibu îşi aminteşte de 6 mai 1990. Difuzoarele din stânga Prutului transmiteau necontenit piesa lui Gheorghe Ţopa: „Daţi-le voie flăcăilor basarabeni peste Prut” pe versurile regretatului Pavel Bechet.

Ziarul de Gardă se opreşte la alte evenimente marcante. Întrebarea lui Petru Grozavu e dacă Rusia nu vrea ori nu poate înţelege că sărbătorile sale şi sărbătorile noastre nu pot fi aceleaşi, de ce nu ar avea inteligenţa să înţeleagă acest lucru, cel puţin, «Kremlinul» de la Chişinău, ca să nu mai toarne benzină pe focul lui Lavrov?

Ziarul de Gardă mai titrează: „Pădurea Ţiganca, vechea-nouă reşedinţă a clanului Voronin?” Publicaţia descoperă că stăpânii celor 696 de hectare din codrii orheiului sunt cei mai mari vânători, în frunte cu Vladimir Voronin.

Daca tot vorbim despre codri, portalul Codru.eu publica o informaţie pentur cetăţenii moldoveni care se afla in Italia. La 8 mai la Padova, va avea loc un Târg de informare despre piaţa muncii. Scopul lui este de să reintegreze moldovenii care doresc să se reîntoarcă în Moldova dar si să-i informeze pe cei care doresc să plece la muncă în spaţiul UE.

Sveatoslav Mazur constată in portalul Ava.md ca politicul din Moldova a urcat pe o treapa mai sus, s-a copt la minte, iar aspiraţiile poporului vor dobândi în viitorul apropiat, forma lor specifică.

Ziarul american International Herald Tribune propune un articol scris de vicepreşedintele SUA, Joe Biden. El scrie că o securitate europeană durabilă nu inseamnă pace şi stabilitate în vechea sau noua Europă, in Europa de est sau de vest, în ţările care fac sau nu parte din Nato, ci pace şi stabilitate in toată Europa.
XS
SM
MD
LG