Linkuri accesibilitate

3 morți la Atena în urma protestelor împotriva măsurilor de austeritate


Comisarul UE Olli Rehn: ”Grecia a recurs timp de ani de zile la statistici false”

La Atena, trei persoane au murit in protestele violente, provocate de planul de austeritate, anuntat de guvern. Grecia este paralizata pentru a doua zi consecutiv de o greva generala. In schimbul unei linii de credit de peste 110 miliarde de euro, promisa de Uniunea Europeana si FMI, Grecia s-a angajat sa reduca drastic cheltuielile bugetare. Iar grecii considera ca aceste reduceri sunt nedrepte, pentru ca lovesc pe cei care oricum cistiga mai putin.

Manifestantii din Atena spun ca ei trebuie sa indure masurile de austeritate care se contin in planul international de salvare, chiar daca haosul financiar din Grecia a fost provocat de greselile guvernelor precedente. Pretul pe care il va plati Grecia pentru imprumutul de 110 miliarde de euro este marirea taxelor, micsorarea pensiilor si inghetarea salariilor in sectorul public. Acum tara este practic paralizata, majoritatea serviciilor publice si private au fost inchise. Nu mai zboara nici un avion.

Ministrul de finante George Papaconstantinou recunoaste ca masurile de austeritate vor durea. Explicata lui e simpla, sau accepta planul de salvarea cu toate consecintele, sau Grecia intra in incapacitate de plata.

Intre timp, cancelarul german Angela Merkel a cerut parlamentului sa aprobe planul, spunand ca miza este viitorul Europei si soarta monedei unice euro. Trebuie mentionat ca Germania plateste cea mai mare parte din planul de salvare si este si cel mai sceptic donator.

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn asigurat astazi la o conferinta ca: ”Cazul Greciei este intr-adevar unic in Uniunea Europeana, asta pentru ca e unica tara membra care a oferit statistici false de ani de zile”. Comisarul Olli Rehn a mai spus ca acum aceste statistici sunt corectate, iar planul de 110 miliarde de euro ar trebui sa fie suficient pentru refinantarea Greciei in urmatorii ani.

Investitorii se tem ca sprijinul pentru Grecia nu va putea opri contaminarea altor economii slabe din zona euro, cum ar fi Spania si Portugalia.
XS
SM
MD
LG