Linkuri accesibilitate

Gianni Buquicchio recomandă din nou: consens în Parlament asupra art. 78 și alegeri anticipate


Gianni Buquicchio
Gianni Buquicchio

După întîlnirea de la Strasbourg cu Mihai Ghimpu, președintele Comisiei de la Veneția insistă ca amendamentul constituțional să fie adoptat de actualul legislativ


Europa Libera: Dle Buquicchio, Comisia Venetia si-a facut cunoscuta opinia cu privire la criza constitutionala din Republica Moldova. Au intervenit intre timp idei noi?

Gianni Buquicchio: Dupa cum stiti sunt doua propuneri: una inaintata de Partidul Comunist, care presupune alegeri indirecte si cealalta, a Aliantei, care se refera la alegerea directa a presedintelui de catre cetateni. Ambele solutii sunt bune pentru ca se regasesc in practica europeana. Solutia propusa de Partidul Comunist poate fi imbunatatita pentru a facilita alegerea urmatorului presedinte. Se poate diminua majoritatea ceruta pentru alegerea presedintelui in sensul ca majoritatea poate fi in a treia sau a patra runda majoritate simpla si nu absoluta. Este timpul sa se gaseasca o solutie comuna si de consens pentru ca nu se poate merge cu doua propuneri. In ce ma priveste eu raman la solutia pe care am dat-o cand am fost in Moldova si anume ca toate partidele trebuie sa gaseasca un consens in privinta amendarii constitutiei la articolul privind alegerea presedintelui si dupa ce amendamentul este adoptat parlamentul sa fie dizolvat si organizate noi alegeri.

Europa Libera: In acest moment vorbim despre doua solutii. Presedintele Ghimpu v-a prezentat ambele solutii sau s-a decis deja asupra uneia dintre ele?

Gianni Buquicchio: Desigur ca delegatia care a fost aici este in favoarea propriei solutii, alegeri directe. Insa ei trebuie sa cada de acord cu celelalte forte politice pentru a alege o solutie. Politicienii sunt responsabili in fata cetatenilor, a compatriotilor lor si trebuie sa faca tot posibilul pentru a rezolva criza. Trebuie sa se asigure ca acest amendament al Consitutiei se adopta inaintea dizolvarii actualului parlament.

Europa Libera: Spuneati ca in cele din urma criza va fi rezolvata. Cand credeti ca va fi acest moment?

Gianni Buquicchio: I-am spus dlui Ghimpu ca trebuie sa se intample rapid. Nu pot dizolva Parlamentul inainte de 15 iunie. In orice caz nu se poate lungi 3 sau 4 ani. Cel mai posibil la sfarsitul acestui an. Mai exista o posibilitate care a fost prezentata, organizarea unui referendum consultativ prin care Alianta ar putea intreba populatia daca este in favoarea alegerii directe a presedintelui, doar pentru a afla preferintele moldovenilor si apoi amendamentele sa fie adoptate de Parlament.
Previous Next

XS
SM
MD
LG