Linkuri accesibilitate

După Premiul Nobel pentru Literatură, scriitoarea Herta Müller va fi distinsă cu Marea Cruce de Merit cu Stea a Republicii Federale Germania.


Jurnal de corespondent. William Totok ne vorbeşte despre Herta Müller, distinsă cu Marea Cruce de Merit a Germaniei, şi despre un cititor al ei mai special – colaboratorul Gică.

Ceremonia se va desfăşura joi în palatul prezidenţial, Bellevue, din Berlin. Acolo preşedintele federal Horst Köhler îi va înmîna înalte distincţie.

Autoarea, în vîrstă de 56 de ani, s-a născut în comuna Niţchidorf din Banat, România. A urmat şcoala primară în localitatea natală, apoi a urmat liceul la Timişoara şi cursurile Facultăţii de Filologie din acelaşi oraş. Primele texte literare pe care le-a publicat în timpul liceului, în ziarul local german, „Neue Banater Zeitung”, pot fi văzute acum şi în cadrul expoziţiei, dedicate autoarea la München. Textele sunt reproduse şi în catalogul expoziţiei, intitulat „Podoaba rece a vieţii”.
Herta Müller la absolvirea Liceului în 1972 (Foto: Catalogul expoziției de la Munchen)


Herta Müller s-a impus ca una din cele mai importante scriitoare din Germania. În România i-au apărut primele două cărţi care au polarizat imediat masa cititorilor. „Niederungen” („Depresiuni”), din 1982, şi „Tango apăsător” („Drückender Tango”), din 1984, au stîrnit reacţii extrem de dure din partea unor cititori. Securitatea a încercat de la bun început să canalizeze aceste reacţii, folosindu-le ca instrumente de denigrare.

Reacţiile au fost sintetizate şi de către un colaborator neoficial al Securităţii, care semnează cu pseudonimul „Gică”. Referitor la apariţia cărţii „Depresiuni”, apărută în 1984 la Berlin, „Gică” spune (într-o notă, datată 29 octombrie 1984) că volumul a stîrnit „mare vîlvă”, iar autoarea a declarat în interviuri că a fost cenzurată în România [cf., ACNSAS, I 210845, vol. 2, ff. 343-345]. Pe data de 13 decembrie 1984, acelaşi „Gică” se opreşte şi asupra celui de-al doilea volum al autoarei, publicat la Bucureşti sub titlul „Tango apăsător”, analizînd o recenzie, chipurile suspectă, apărută în „Neue Banater Zeitung”. În final el subliniază faptul că în recenzia respectivă se afirmă că literatura Hertei Müller „a fost şi atacată de cercuri conservatoare din ţară şi străinătate în mod agresiv” [cf., ACNSAS, I 210845, vol. 3, f. 4].

Volumul Hertei Müller, „Depresiuni”, reeditat acum în Germania, cuprinde şi textele eliminate de către cenzura din România. Într-o cronică, apărută zilele trecute într-un mare cotidian, se spune că autoarea a reuşit prin zugrăvirea acelui microcosmus al satului bănăţean să ofere cititorilor o imagine veridică a unui sistem totalitar.
XS
SM
MD
LG