Linkuri accesibilitate

Probleme românești (România liberă)


Precizări privind declarația moldo-română de la 27 aprilie (Puterea)

Intr-un comentariu intitulat Probleme romanesti, Nicolae Prelipceanu se refera, in Romania libera, nu doar la Romania, ci si la celelalte tari in care traiesc romani. Totul porneste de la nemultumirea comentatorului că parlamentarii partidului de guvernamant incearca sa faca loc, printr-un amendament, exploatarii pe baza de cianuri a zacamintelor de aur de la Rosia Montana. El crede ca pedelistii ar face mai bine sa ia aminte la diferenţele de pozitii din coalitia de la Chisinau, de pilda, unde atitudinea de independenta fata de Moscova incepe sa se dilueze. Asa interpreteaza Prelipceanu anuntata prezenta a premierului Vlad Filat la ceremoniile de la Moscova, din 9 mai. In acelasi comentariu sunt amintite presiunile pe care autoritatile sarbe le fac asupra romanilor din Valea Timocului, iar cele ucrainene asupra celor din nordul Bucovinei. Cele doua comunitati de romani au probleme severe in a-si conserva si promova identitatea etnica, se mai arata in Romania libera.

Cotidianul Puterea citeaza declaratii si precizari facute la Chisinau in legatura cu declaratia semnata la Bucuresti, in 27 aprilie, de presedintii roman Traian Basescu si moldovean, Mihai Ghimpu. Documentul prevede crearea unui parteneriat strategic pentru integrarea europeana a Republicii Moldova. Este insa doar o declaratie si nu un acord din cauza prevederilor Constitutiei moldovene, care ar fi impus redactarea lui atat in limba romana, cat si in …. limba moldoveneasca. Liderul democrat Marian Lupu recunoaste ca nu ar fi votat pentru ratificare daca nu s-ar fi procedat asa. Oricum, si aici este citat Mihai Ghimpu, declaratia are juridic aceeasi valoare cu un acord.

Editia electronica a ziarului Adevarul publica stirea despre actiunea intentata de comunistul Sergiu Sarbu impotriva Parlamentului de la Chisinau. Nemultumit ca Partidul Comunistilor boicoteaza lucrarile legislativului, dar il foloseste drept monitor pe Sergiu Sarbu, presedintele parlamentului i-a interzis lui Sarbu accesul in sala de sedinte. Accesul poate fi insa limitat doar printr-o decizie a forului legislativ, mai precizeaza cotidianul de la Bucuresti.
XS
SM
MD
LG