Linkuri accesibilitate

Statele Unite și respectarea libertăților minorităților religioase


Președintele Barack Obama
Președintele Barack Obama

Comisia pentru Libertate Religioasă în Lume critică abordarea problemei minorităților religioase de către administrația Obama.


In America, un raport al unei comisii bipartizane arata ca sub conducerea lui Barack Obama, administratia este mai putin ferma decit pina acum in cazuri in care sint incalcate drepturile religioase. Despre ce situatii este vorba – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Comisia pentru Libertate Religioasa in Lume sustine ca recentul apel al lui Barack Obama ca tarile lumii sa respecte dreptul la rugaciune si nu cum era formulat pina acum, libertate religioasa, deschide o portita pentru ca regimuri sa persecute anumite religii, daca nu le considera acceptabile. „Cind incepi sa restringi anvergura discutiei, semnalul trimis de administratie tarilor lumii este ca atita timp cit sprijina citeva biserici si case de rugaciune ale unor credinte minoritare, nu vor avea nici o problema” – a declarat Leonard Leo, presedintele comisiei.

Acesta critica administratia Obama si pentru ca nu a numit un trimis special, cu rang de ambasador pentru libertarea religioasa. Aceasta pozitie, in cadrul Departamentului de Stat este prevazuta intr-o lege din 1998, care arata ca libertatea religioasa este un obiectiv al diplomatiei americane. Membrii comisiei de monitorizare a libertatii religioase sint numiti de Congres si Casa Alba. Intre altele, comisia desemneaza tari a caror situatie e de natura sa ingrijoreze pentru violari ale libertatii religioase si recomanda sanctiuni.

Intre cele 13 tari introduse de catre Departamentul de Stat in aceasta categorie se numara Birmania, China, Iran, Corea de Nord si Arabia Saudita. Desemnarea impune administratiei sa analizeze situatiile respective si sa decida daca se impun sanctiuni. Raportul din 2010 arata ca Obama s-a referit la libertate religioasa in alocutiuni rostite in Turcia si in Egipt, la inceputul mandatului sau. De atunci insa—continua documentul—presedintele nu a mai folosit respectiva formulare. Casa Alba nu este de acord cu aceasta analiza.

„Presedintele s-a exprimat cu claritate si fara echivoc in sprijinul libertatii religioase” --- a declarat purtatorul de cuvint, Tommy Vietor. Steven Groves, analist la fundatia conservatoare Heritage sustine ca modificarile anumitor formulari ridica semne de intrebare daca administratia Obama este disputa sa traga la raspundere regimuri din Orientul Mijlociu si din alte parti, in special Irak si Iran, unde minoritati crestine si secte musulmane sint persecutate. „Termenul libertate religioasa are un alt impact in comunitatea internationala decit dreptul la rugaciune” – a spus expertul. Raportul critica aspru pentru nesocotirea drepturilor minoritatilor tari aliate ale Americii intre care Irak si Pakistan.
XS
SM
MD
LG