Linkuri accesibilitate

Prezența rușilor în sectoarele strategice din România


Interviu în România liberă cu ministrul economiei Adrian Videanu

Dialogul purtat in Romania libera de Sabina Fati cu ministrul economiei Adrian Videanu poarta titlul “Prezenta rusilor in sectoarele strategice este foarte importanta”. In ce consta importanta: in pastrarea unei relatii de incredere intre investitorii rusi si statul roman. Ministrul raspunde la intrebari legate de conectarea Romaniei la cateva cai alternative ale gazului. Conducta, care va aduce gaz azer in Georgia si de aici, sub forma lichefiata, pana la Constanta, este suspectata ca va rezolva intrucatva monopolul rusesc asupra gazelor naturale, dar la costuri prea ridicate. Adriean Videanu sustine insa ca nu va fi asa, dar declara drept confidentiale deocamdata asemenea cifre.

Cat priveste conducta ruseasca South Stream, ministrul roman incearca sa transmita un interes retinut al partii romane. N-ar exista inca o decizie privind data la care Romania ar putea semna un acord pe aceasta tema, caci prioritatea continua sa o reprezinte conducta europeana Nabucco. Totusi, participarea Romaniei la South Stream ar aduce reluarea relatiilor politice dintre Romania si Rusia. Este, de fapt, afirmatia jurnalistei Sabina Fati, confirmata insa de interlocutor cu cuvintele: “in momentul in care apare elementul de incredere intr-un proiect economic important, foarte multe usi se pot deschide”.

Prezenta Rusiei in domenii precum siderurgia si industria romaneasca de aluminiu, dar si in proiectul unei noi centrale nucleare in Romania, este perfect posibila, se mai arata in interviul din Romania libera. Intre subiectele politice abordate aici – succesiunea lui Traian Basescu la conducerea Partidului Democrat Liberal si respectiv pretul reluarii colaborarii cu liberalii.

Ziarul Puterea a publicat in editia electronica de vineri o relatare despre decizia Curtii Europene pentru Drepturile Omului in doua cauze impotriva Republicii Moldova. Amandoua intersecteaza problema moldovenilor care au sau cer cetatenie romana. CEDO a hotarat ca unei persoane cu dubla cetatenie nu i se poate interzice sa candideze la functii in stat, iar statului moldovean i se imputa refuzul de a fi admis declararea unora dintre cetatenii sai drept romani si nu moldoveni, mai arata ziarul Puterea.
XS
SM
MD
LG