Linkuri accesibilitate

Nevoia ca de aer a unei mentalități economice noi (Timpul)


Cu explozia asta mediatică, televizată în special, fiecare se pomeneşte atât de copleşit de avalanşa de informaţie, încât îşi poate pierde bunul simţ… Citat din poeta americană Gertrude Stein. Or fi poeţii mai sensibili… Deşi, dacă-l credem pe Alecsandri că tot moldoveanul s-a născut poet…Ce mai scrie presa de tipografie, Diana?

Arcadie Gherasim scrie în Timpul despre o situaţie paradoxală: azi performanţele economice ale guvernării Alianţei pentru Integrare Europeană sunt evaluate şi lăudate de experţii de la FMI, UE, sau OSCE, dar sunt completamente neglijate, distorsionate şi detestate de către cei care au votat această guvernare pentru ca ea să scoată R. Moldova din criză. Este greu de înţeles fenomenul, scrie Gherasim, însă, într-o societate care are nevoie ca de aer de o nouă mentalitate economică, principalele teme de discuţie, majoritatea sugerate de o presă încă foarte instabilă, sunt replicile din cadrul AIE, patriotismul ca o aducere aminte şi, evident, sărăcia care a apărut subit.

Tot în Timpul, Alina Ţurcan şi Valentina Baciu scriu că, nici după zeci de ani de la reabilitare, victimele regimului comunist din perioada sovietică n-au acces la propriile dosare păstrate la Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul de Informaţii şi Securitate. Mihai Taşcă, secretarul Comisiei pentru studierea regimului comunist totalitar din R. Moldova a declarat pentru Timpul că de-a lungul anilor, unele dosare ale persoanelor supuse represiunilor politice s-au subţiat, iar altele au fost distruse de instituţia în custodia cărora se află.

Dorin Danilescu scrie pentru portalul de analize şi comentarii AVA.md că mitingul din 1 mai organizat de Partidul Comuniştilor a surprins. Danilescu nu a observat niciun portret a lui Stalin, Lenin, deşi se ştie că atât în Ucraina cât şi în Rusia, acestea sunt atribute care nu lipsesc la mitingurile prganizate de comunişti. Mai mult, o bună parte a celor prezenţi în piaţă aveau în jur de 30 de ani. Danilescu scrie că PCRM, după ce a pierdut puterea, încearcă să cucerească masele. Interesant este dacă PCRM va reuşi acum ceea ce nu a făcut timpd e opt ani de zile cât s-a aflat la guvernare şi anume modernizarea partidului.

Komsomolskaia Pravda scrie că oamenii ar trebuie să fie pregătiţi de noi scumpiri. Va creşte preţul la benzină, biletele de avion şi pachetele turistice, în primul rând pentru că vine perioada vacanţei.
XS
SM
MD
LG