Linkuri accesibilitate

Migrarea tinerilor basarabeni către România (Gândul)


Un inventar al lustrabililor și nelustrabililor (Evenimentul zilei)

Ziarul Gandul publica astazi un scurt reportaj de la ceremonia de depunere a juramantului de cetatenie de catre aproape 300 de tineri basarabeni. Migrarea tinerilor basarabeni catre Romania este considerata deja “un fenomen”, cata vreme statul roman a acordat in 2009 36.000 de cetatenii si deja 12.000 numai in primele luni ale acestui an. Se adauga declaratia de acum doua zile a presedintelui Traian Basescu, ca autoritatile romane vor ajunge sa proceseze, pana la sfarsitul acestui an, circa 10.000 de cereri de cetatenie in fiecare luna.

In Jurnalul national poate fi citita o stire despre decizia Curtii Constitutionale a Republicii Moldova de a accepta alegerea in Parlament a sefului statului in trei tururi de scrutin. Curtea nu a fost de acord cu propunerea ca Parlamentul sa fie dizolvat in zece zile de la eventualul esec al acestei proceduri si si-a pastrat opinia ca e suficient un singur candidat din partea fiecarui partid politic, mai noteaza Jurnalul national.

Cele mai multe comentarii din presa de la Bucuresti se refera insa la noul proiect al legii lustratiei, aprobat de una dintre camerele parlamentului roman, la nivel de comisie. Editorialistul ziarului Adevarul, Ovidiu Nahoi e de parere ca avem de a face cu un “act stupid”, care dovedeste pe de o parte “orbirea” celor care il aplauda, iar pe de alta parte “populismul celor care il promoveaza”. Nahoi se indoieste ca legea lustratiei ar fi rezolvat ceva chiar aplicata la inceputul anilor ‘90, dupa caderea reigmului comunist. Deceptia fata de calibrul scazut al necomunistilor ar fi deschis, crede el, calea revenirii la putere, in forta, tocmai a comunistilor.

Grigore Cartianu, de la acelasi cotidian, se multumeste sa remarce defazarea proiectului, intarziat cu 20 de ani, considerandu-l totusi de adoptat, ca valoare simbolica.

Un inventar al lustrabililor si nelustrabililor, in randul oamenilor politici, face Evenimentul zilei. Concluzia implicita a grupajului este ca lustratia, acum, este o inutilitate.

In schimb, in Romania libera, pe langa documentarul privind aplicarea legilor lustratiei in alte tari europene, un comentariu semnat de Cristian Campeanu, pledeaza pentru adoptarea legii, care nici macar nu merge suficient de departe.
XS
SM
MD
LG