Linkuri accesibilitate

Cantemir: succesul unei colaborări între autoritățile locale și un ONG


O inițiativă a filialei moldovene a Societății Internaționale a Drepturilor Omului

O organizaţie neguvernamentală din Cantemir şi autorităţile locale s-au angajat să construiască împreună puncte noi pentru stocarea gunoaielor din oraş. Proiectul comun a fost prezentat azi ca un exemplu de succes al colaborării dintre societatea civilă şi autorităţile locale pentru a rezolva problemele comunităţilor mai mici. Societatea Internaţională a Drepturilor Omului, filiala din Moldova, îşi propune să reproducă această formă de colaborare în multe alte localităţi din întreaga ţară.

Activiştii de la Chişinău ai Societăţii Internaţionale a Drepturilor Omului îşi propun să organizeze seminare de instruire şi mese rotunde în care să pună faţă în faţă ong-iştii şi autorităţile publice locale şi să-i înveţe să comunice despre problemele pe care le pot rezolva împreună. Iată ce spune despre tactica de comunicare pe care trebuie s-o adopte cele două părţi ca să dea rezultate Hans Worn, partenerul din Germania al Societăţii:

Hans Worn: „Filosofia noastră e că ONG-urile trebuie să coopereze constructiv cu puterea, e adevărat nu fără o atitudine critică. Pentru că dacă vom presa puterea, şi ea va vace acelaşi lucru”.

Liubov Nemcinova, preşedinta filialei din Moldova a Societăţii Internaţionale a Drepturilor Omului, susţine că în Moldova parteneriatul dintre ong-uri şi autorităţile locale este încă şubred. Din cauză că nu-şi cunosc suficient de bine drepturile, organizaţiile obşteşti din localităţile mici se fac mai greu auzite, iar administraţiile din unele localităţi sînt în continuare în mod fals convinse că nu este tocmai legal să colaborezi cu un ong.

Liubov Nemcinova: „ONG-urile sînt instrumentul gratuit care vă poate ajuta. Aveţi posibilitatea să obţineţi finanţare de la oamenii care vor să schimbe ceva în satul vostru. Finanţare din bugetul altei ţări. Puteţi soluţiona o problemă, să faceţi un drum sau un loc pentru stocarea gunoaielor, şi o faceţi împreună cu ONG-ul. De aceea, trebui să vedeţi în oengişti nişte oameni utili. Nu e obligatoriu să fiţi buni prieteni. Ci doar să vedeţi împreună ceea ce foloseşte comunităţii ”.

Liubov Nemcinova spune că atunci cînd ong-urile au idei bine conturate şi proiecte elaborate cu migală autorităţile se lasă mai uşor înduplecate să colaboreze. Este şi cazul grupului de iniţiativă din Cantemir care a reuşit să scape oraşul de gunoiul împrăştiat peste tot.

Sofia Ursu, animatoarea acestui grup, spune că începutul colaborării a fost însă anevoios: „A fost destul de dificil pentru că iniţial autorităţile au înţeles că noi de fapt le arătăm ce trebuie ei să facă. Le arătăm din deget că nu-şi îndeplinesc atribuţiile. Mulţi consilieri necunoscînd nici legislaţia şi nici bunele practici din alte localităţi nici nu ştiau că cetăţenii au dreptul şi chiar este bine să se implice în soluţionarea problemelor locale”.

Un sondaj realizat de Expert-Grup în toamna anului 2009 pe un eşantion de 1070 de respondenţi arată că majoritatea cetăţenilor au încredere în autorităţile publice locale, aproximativ 55%, dar, în acelaşi timp, doar 34% din intervievaţi consideră că cetăţenii simpli, în mod direct sau prin intermediul grupurilor de iniţiativă, pot influenţa luarea deciziilor în localitatea în care trăiesc.
Previous Next

XS
SM
MD
LG