Linkuri accesibilitate

VeiozaArte un blog promotor al artei underground


Luam o temă și spuneam „fiecare face cinci mișcări de mouse și să vedem ce iese“.


„VeiozaArte” este un blog independent care documenteaza si arhiveaza arta si cultura contemporana din Romania. El a luat recent premiul pentru cel mai bun blog cultural din aceasta tara, in cadrul unei competitii de profil cunoscuta sub numele RoBlogFest, care a ajuns anul acesta la a sasea editie. Lucian Stefanescu a stat de vorba cu realizatorii „Veiozaarte”, Tania Cucoreanu si Andrei Ionita
.

Andrei Ionita: Am plecat cu ideea de a documenta si de a promova arta underground. Cu timpul insa, ne-am dat seama ca nu se poate trasa o granita foarte exacta intre mainstream, underground, alternativ. Pina la urma, pe noi ne intereseaza proiectele care au un statement, un mesaj, care au ceva de zis.

Initial faceam o emisiune de o jumatate de ora la un post de televiziune online, un post tv care nu avea o audienta foarte mare. Asa ca ne-am decis a deschidem si o platforma online pe care sa arhivam materialele pe care le difuzam live in emisiune, ca sa poata fi vazute de cit mai multi oameni.

Am mers asa un timp, dupa care ne-am dat seama ca e nevoie si de altceva, e nevoie si de text, si de audio, pentru ca vrem sa fie mai mult decit un site video, vrem sa fie o platforma cit mai deschisa de prezentare, promovare si documentare a artei contemporane romanesti.

Tania Cucoreanu: In anul in care trebuia sa ne dam licenta, si n-aveam un spatiu in care sa lucram, n-aveam nici un fel de conditii pentru asta, iar noi doream foarte mult sa lucram. Aveam un computer, de pe care ascultam muzica, si cu ajutorul caruia puteam desena in paint. Si desenam eu un pic, desena Andrei un pic, si asa am creat asta.

Andrei Ionita: In orele in care asteptam sa se elibereze o sala in care se lucram, sa repetam spectacolul de licenta, in orele alea in care stateam in barul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica, si beam cafea dupa cafea, deschideam laptop-ul si desenam in paint. Luam o tema si spuneam „fiecare face cinci miscari de mouse si sa vedem ce iese“.

De fapt amindoi am iesit din scoala destul de dezamagiti de mediul in care tocmai urma asa intram, si dupa ce am terminat scoala, eu cel putin n-am simtit nevoia sa joc …

Europa Libera: De unde vine dezamagirea?


Tania Cucoreanu: In primul rind scoala ne-a adus o gramada de dezamagiri…

Andrei Ionita: Noi am renuntat la scoala cu o luna inainte sa o terminam, am refuzat sa ne mai dam licenta, in semn de protest

Europa Libera: Dar ce se intimpla acolo?

Tania Cucoreanu: Nu se intimpla nimic, asta e problema.

Andrei Ionita: La un moment dat o profesoara ne-a zis: „voi asteptati prea mult de la noi. Nu va ginditi ca pina la urma candidam pentru aceleasi roluri la casting?

In Bucuresti exista o comunitate foarte valoroasa de artisti de dincolo de Prut. I-as numi pe Mitos Micleusanu, Vasile Ernu, Roman Tolici, Gili Mocanu si exemplele cred ca pot continua. Ei lucreaza aici de ceva vreme, si care, desi au fost asimilati de acest mediu, au ceva specific si foarte diferit de artistii romani. Ca mesaj, si pina la urma ca sinceritate.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG