Linkuri accesibilitate

Obama a suspendat proiectul de reformare a sistemului de imigrație


La frontiera cu Mexicul
La frontiera cu Mexicul

Calculul președintelui este că reformarea sistemului de imigrație îl va costa mai puțin politic peste doi ani, cînd va candida pentru un nou mandat decît e cazul acum.


Reformarea sistemului de imigratie a fost in campania electorala unul dintre punctele centrale ale agendei actualului presedinte american, Barack Obama. Il mai preocupa aceasta chestiune pe seful executivului american ?, e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Intr-un an cu alegeri pentru Congres, Barack Obama a suspendat incercarea de a reforma sistemul de imigratie. Presedintele a spus ca membrii ai forului legislativ se tem sa atace aceasta problema, intre-un an electoral, in care atmosfera in tara nu este oricum favorabila politicienilor.

Pe agenda Congresului se afla de-acum o chestiune controversata si anume masurile pentru contracararea incalzirii globale. „Nu vreau sa fac ceva doar de dragul politicii fara sa rezolv problema” – a spus Obama, ziaristilor. In campanie, candidatul Obama a promis—pentru a-si atrage sprijin din partea hispanicilor americani—ca se va ocupa de imigratie in primul sau an, la Casa Alba. Dar odata ajuns in fruntea statului, Barack Obama a constatat ca nu exista in acest moment vointa politica pentru ca aceasta problema sa-si gaseasca un raspuns.

Calculul presedintelui este ca reformarea sistemului de imigratie il va costa mai putin politic peste doi ani, cind va candida pentru un nou mandat decit e cazul acum, cind in joc sint sute de locuri in Congres. Numai ca - spun criticii sai - este posibil ca lipsa de actiune sa determine alegatori hispanici sa nu se prezinte la urne in noiembrie, ceea ce i-ar putea afecta pe democrati.

In Senat, democratii au facut public un proiect de lege, chiar daca acesta nu va fi inaintat forului legislativ. Acel proiect prevede ca imigrantii ilegali sa trebuiasca sa indeplineasca anumite criterii de securitate, pentru a-si putea legaliza statutul. In Camera Reprezentantilor, presedinta Nancy Pelosi a explicat ca e nevoie ca presedintele sa actioneze hotarit si e nevoie de apetit politic pentru ca o reforma de asemenea amploare sa fie aplicata. Republicanul John Boehner a fost mai transant cind a spus, „Pur si simplu o lege vizind imigratia nu va fi votata in Congres”.

Luis Gutierrez, un deputat democrat a declarat, pe de alta parte, ca a votat pentru o alta reforma majora - cea a sistemului de ingrijire a sanatatii - tocmai pentru ca i s-a promis ca urmeaza imigratia. Gutierez spera ca o noua lege foarte dura impotriva imigrantilor ilegali, adoptata de statul Arizona sa modifice starea de spirit si sa convinga mai multa lume ca guvernul federal trebuie sa faca ceva.
XS
SM
MD
LG