Linkuri accesibilitate

Religia în școli - dilema: disciplină opţională sau obligatorie


Mitropolitul Vladimir
Mitropolitul Vladimir

Parlamentul poate stabili data referendumului cerut de Mitropolia Moldovei sau poate să respingă iniţierea plebiscitului

După ce Mitropolia Moldovei a convins guvernul să trateze cu mai multă fermitate predarea religia în şcoli, disputa se concentrează pe următoarea chestiune: ce anume trebuie să înveţe copiii şi dacă religia să fie o disciplină opţională sau obligatorie.

Activişti care sprijină iniţiativa Mitropoliei Moldovei insistă în continuare asupra desfăşurării unui referendum pentru a obţine studierea obligatorie a religiei în instituţiile şcolare.

Asociaţia Obştească PROortodoxia a anunţat astăzi că Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe a programat pentru 8 mai convocarea unei adunări generale a tuturor creştinilor, preoţilor şi asociaţiilor creştine la Chişinău pentru ca, aşa cum susţin membrii asociaţiei, să sprijine cu tărie opțiunea bisericii.

Membrii asociaţiei PROortodoxia insistă ca disciplina să se numească bazele ortodoxiei. Iată ce motive invocă Ghenadie Valuţă, preşedintele asociaţiei: „Să fie concret religie ortodoxă, reieşind că ortodocşii sînt majoritari în ţară, pentru a evita confuzia în societate şi în şcoală. Şi al doilea moment, să fie cu statut obligatoriu programe de învăţămînt, asigurînd egalitatea cu celelalte obiecte, dar opţional pentru părinţii şi elevii de alte confesiuni. Şi astfel ne încadrăm perfect în legislaţia Republicii Moldova”.

Ministerul Educaţiei pledează însă pentru caracterul opţional al predării religiei, dar se angajează să elaboreze un curriculum pentru această materie şcolară. Viceministrul Educaţiei Tatiana Potîng a declarat Europei Libere că în 120 de şcoli din republică se predă religia. Ceea ce urmează să decidă ministerul e denumirea, subiectele şi principiile după care se va preda această materie opţional.

Am întrebat-o pe Tatiana Potîng dacă ar putea exista o variantă de compromis în cazul în care Mitropolia ar insista să scoată predarea religiei la referendum.

Tatiana Potîng: „Da, în principiu, Ministerul a anunţat că nu există o problemă propriu-zis. În şcoală, la momentul actual, nu se resimte absenţa religiei ca materie obligatorie de studiu. Nu am primit din nici o şcoală din RM, de la nici o direcţie de învăţămînt asemenea solicitări. Atîta timp cît a fost opţiunea pentru aceste obiecte, s-a făcut, deci au avut posibilitatea”.

Secretarul Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan spune că deocamdată Mitropolia Moldovei nu s-a adresat CEC-ului pentru a iniţia procedurile de rigoare. Pentru a iniţia un referedum legislativ, Mitropolia va avea nevoie de cel puţin de 200 000 de semnături care să fie acceptate apoi drept valabile de CEC.

Iurie Ciocan: “Deci după ce noi verificăm aceste liste de subscripţie şi confirmăm că ei au întrunit numărul necesar de semnături, acest material este trimis parlamentului. Ulterior parlamentul, pe parcursul a 6 luni, trebuie să adopte o decizie. Şi dacă în 6 luni parlamentul nu se pronunţă, listele acestea sînt calificate drept nule”.

Făcînd uz de prerogativele sale, Parlamentul poate stabili data referendumului, poate să respingă iniţierea plebiscitului, chiar dacă vor exista suficiente semnături în favoarea acestuia, aşa cum s-a mai întîmplat, sau poate găsi alte soluţii evitînd confruntările.
Previous Next

XS
SM
MD
LG