Linkuri accesibilitate

„Aproximativ 10.000 de cereri de cetățenie lunar” (Traian Băsescu)


„Stabilitatea s-a dus pe apa sâmbetei” (Jurnalul național despre consecințele acordului ruso-ucrainean)

Presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, a acordat un interviu ziarului Adevarul, in care spune limpede ca unirea cu Romania nu reprezinta o prioritate pe agenda Aliantei pentru Integrare Europeana. Adevarata prioritate este chiar mentinerea acestei coalitii democratice, singura garantie pentru cei care doresc shimbari in Moldova. Alianta ar fi puternic amenintata in caz de alegeri anticipate, mai spune seful statului moldovean. Intrebat cu insistenta daca isi mentine sustinerea pentru candidatura lui Marian Lupu la alegerile prezidentiale, Ghimpu o confirma, in cazul in care va fi vorba despre alegeri in parlament. Daca se va pune insa problema unui scrutin direct pentru prezidentiale, candidatura s-ar putea rediscuta. Nu a dorit sa avanseze pe speculatia reporterului George Radulescu, ca premierul Vlad Filat poate fi un prezidentiabil mai potrivit.

Interviul din Adevarul explica si de ce Partidul Liberal, din care provine Ghimpu, a scazut in sondaje, in timp ce partidele domnilor Filat si Lupu au crescut: „Stiti ca omului nu-i place cand ii spui adevarul in fata. Eu sunt primul presedinte al Parlamentului si al Republicii care a spus adevarul – ca sunt roman, ca vorbesc limba romana”, a spus Ghimpu, adaugand si ca nu promoveaza unionismul, cata vreme nu figureaza in programul politic al actualei puteri.

Romania libera rezuma cele spuse ieri seara, la Iasi, de presedintele Traian Basescu, la o intalnire cu tinerii si studentii basarabeni: autoritatile romane vor putea procesa, pana la sfarsitul anului, aproximativ 10.000 de cereri de cetatenie lunar.

Acordul dintre Ucraina si Rusia pentru mentinerea inca 25 de ani a flotei ruse la Marea Neagra este comentat in Jurnalul national. „Tot ce s-a cladit in ultimele doua decenii in materie de stabilitate si securitate in zona acestei mari cu relevanta strategica s-a dus pe apa sambetei” – scrie jurnalistul Radu Tudor si continua cu consideratii aspre la adresa Frantei. Abia revenita in comanda militara a NATO, Franta a si oferit Rusiei nava militara Mistral, de care flota invechita de la Sevastopol avea cea mai mare nevoie.

Romania libera citeaza experti straini si publicatii occidentale pentru a arata ca Ucraina nu a castigat nimic din acest acord privind flota ruseasca, dimpotriva, a pierdut: scaderea pretului la gaze nu acopera majorarile abuzive pe care rusii le-au impus Kievului in ultimii ani, iar dependenta de gazul rusesc este acum deplina.
XS
SM
MD
LG