Linkuri accesibilitate

„Arestarea jurnaliştilor este întotdeauna condamnabilă”


Inal Khashig
Inal Khashig

Inal Khashig (Cheghemskaya Pravda): „Arestarea jurnalistului Ernest Vardanean la Tiraspol aduce un imens prejudiciu de imagine autorităţilor transnistrene”

Cum va fi considerată libertatea presei în Moldova în clasamentul Freedom House ce va fi făcut anul viitor, nu ştim, ceea ce ştim este că în ultimul timp atenţia organizatiilor nonguvernamentale internaţionale care apără libertatea presei si libertăţile fundamentale ale omului a fost îndreptată asupra jurnalistului independent de la Tiraspol, Ernest Vardanean aflat în arest sub acuzaţia de „înaltă trădare” şi spionaj, de aproape o lună. Au fost lansate petiţii ale societăţii civile cerînd eliberarea sa, au fost emise comunicate de presă condamnînd autorităţile auto-proclamatei republici nistrene pentru arestarea jurnalistului, ambasada Statelor Unite la Chişinău şi misiunea americana la OSCE au emis comunicate exprimîndu-şi îngrijorarea în legătură cu soarta jurnalistului, cazul a fost adus la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, s-a discutat despre el în Parlamentul European dar .... Ernest Vardanean este în continuare în arest şi nimeni nu ştie mai multe. Radio Europa Libera a stat de vorba cu un jurnalist indepedent dintr-o altă republica nerecunoscuta de majoritatea ţărilor lumii, din Abhazia, despre cine anume ar putea sa apere drepturile jurnalistilor eficient în aceste zone?

În Abhazia au existat câteva cazuri de arestare a jurnaliştilor, spune Inal Khashig, redactorul publicaţiei independente de la Suhumi, Cheghemskaya Pravda. Însă toate s-au produs cu 17 ani în urmă, la scurt timp după încheierea conflictului militar abhazo-georgian.

Inal Khashig spune că de câteva ori s-a întâmplat să fie arestaţi ziarişti din Georgia, care după ce au intrat pe teritoriul abhaz au fost arestaţi sub acuzaţia de spionaj. Aceştia nu s-au aflat prea mult în detenţie, pentru că de fiecare dată, spune Khashig, întreaga breaslă ziaristică din Abhazia, de la presa de opoziţie la cea controlată de autorităţi, s-a ridicat în apărarea jurnaliştilor georgieni, cerând eliberarea lor.

Meseria de ziarist este riscantă, mai ales în zonele de conflict, zice Inal Khashig, însă oricare ar fi circumstanţele, arestarea jurnaliştilor este întotdeana condamnabilă. De aceea, arestarea jurnalistului independent Ernest Vardanean la Tiraspol, ar aduce un imens prejudiciu de imagine autorităţilor transnistrene: „Orice stat trebuie să fie foarte atent la relaţia cu presa. Dosarele penale împotriva jurnaliştilor tot timpul vor rămâne ca o pată neagră pe reputaţia puterii. Poate că autorităţilor transnistrene nu le-a păsat de acest lucru, însă cazul arestării jurnalistului Vardanean va fi mereu în atenţia opiniei publice şi asta va lucra tot timpul în defavoarea Traspolului”.

L-am întrebat pe redactorul-şef al publicaţiei Cheghemskaya Pravda care este relaţia dintre autorităţi şi presă în regiunea abhază? Inal Khashig spune că această relaţie nu este roz, că există desigur şi presiuni, şi încercări de subordonare a presei. Însă, cel puţin până acum, jurnaliştii nu sunt arestaţi, iar mediile ce critică puterea nu sunt închise. Şi asta nu se întâmplă pentru că puterea nu şi-ar dori acest lucru, ci pentru că opinia publică este încă destul de puternică şi are o atitudine foarte negativă faţă de asemenea acţiuni.
Previous Next

XS
SM
MD
LG