Linkuri accesibilitate

Sute de mii de est-europeni au sosit cu un paşaport de stat membru UE şi s-au aşezat, practic, în toate oraşele notabile ale Angliei.


Străinii sînt un lucru nou foarte vechi în Anglia. Vechi, pentru că englezii sînt rodul unei cuceriri străine acum 1000 de ani şi cei mai harnici exploratori de naţii şi pămînturi străine, în ultima mie de ani. Noutatea e că străinii nu mai vin în Anglia aşa cum obişnuiau să o facă. A dispărut filtrul şi a apărut puhoiul.

Sute de mii de est-europeni au sosit cu un paşaport de stat membru UE şi s-au aşezat, practic, în toate oraşele notabile ale Angliei. Reacţia englezilor e extrem de interesantă. În primul rînd, pentru că nu trebuie confundată cu reacţia presei care a anunţat, în mai multe rînduri, războaie iminente. Englezii au observat noutatea şi au rămas la vechiurile obiceuri: toleranţă, însoţită de remarci şi întrebări calme.

Acum cîteva zile, de pildă, în toiul campaniei electorale, Primul Ministru Brown a fost abordat de o doamnă care a deschis discuţia despre valul de est-europeni. A făcut-o, însă, cu un ton critic la marginea resemnării. Discuţia a devenit celebră pentru că, ulterior, Primul Ministru a fost auzit bombănind-o pe doamna cu care vorbise.

Adevăratul eveniment a fost, însă, calitatea remarcilor lansate de un om simplu care a pus degetul pe rană fără să o infecteze. Ca atîţia alţi englezi care vorbesc despre sosirea est-europenilor, femeia care l-a abordat pe stradă pe Primul Ministru, a avut un fel de a se plînge în care acceptarea era deja vizibilă. Nu e vorba, aici, de gradul de educaţie. Explicaţia vine dintr-o groază faţă de pasiuni şi impoliteţe pe care englezii o păstrează în orice situaţie.
XS
SM
MD
LG